A fost descoperit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa
Cel mai mare zăcământ cunoscut de pământuri rare din Europa a fost descoperit în nordul Suediei. Anunțul a fost făcut de către compania minieră LKAB. Potrivit datelor oficiale, compania suedeză vorbește despre un zăcământ de metale de pământuri rare care depășește 1 milion de tone de oxizi de pământuri rare, scrie Politico. Pământurile rare sunt esențiale pentru construirea bateriilor pentru vehicule electrice și a turbinelor eoliene.
LKAB anunță descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa
Un grup miner important a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa. Compania LKAB a găsit un zăcământ de metale de pământuri rare care depășește 1 milion de tone de oxizi de pământuri rare. Acestea din urmă sunt esențiale pentru construirea bateriilor pentru vehiculele electrice și a turbinelor eoliene. Iată ce a declarat președintele și directorul executiv al companiei suedeze LKAB.
“Acesta este cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente de pământuri rare și ar putea deveni o sursă importantă pentru producerea materiilor prime esențiale care sunt cruciale pentru tranziția ecologică”, a declarat Jan Mostrom.
Este o descoperire cu atât mai importantă cu cât Europa este dependentă de China în ceea ce privește aprovizionarea cu elemente de pământuri rare. China asigură aproximativ 98% din aprovizionarea UE.
Potrivit Comisiei Europene, se preconizează că cererea pentru aceste elemente va crește de peste cinci ori până în 2030, deoarece acestea sunt necesare pentru construirea de tehnologii digitale și ecologice.
Pământurile esențiale stau la baza construirii bateriilor pentru mașinile electrice și a turbinelor eoliene.
Zăcămintele au fost descoperite la mina Kiruna din Suedia. Directorul companiei miniere a declarat că având în vedere actualele procese de autorizare, ar putea dura între 10 și 15 ani pentru începerea operațiunilor propriu-zise.
Jan Mostrom a făcut apel la Bruxelles să accelereze și să simplifice aceste procese în cadrul Legii privind materiile prime critice, care urmează să fie anunțată pe 14 martie 2023.
“Politica trebuie să ofere industriei condițiile necesare pentru a trece la o producție ecologică și fără fosile”, a declarat Ebba Busch, ministrul suedez al Energiei și Industriei.
Ce sunt pământurile rare
Metalele cunoscute sub numele de pământuri rare sunt un grup de 17 elemente extrem de importante considerate esențiale pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală. Cele 17 elemente sunt: Scandiu, Ytriu, Lantan, Ceriu, Praseodim, Neodim, Promețiu, Samariu, Europiu, Gadoliniu, Terbiu, Disprosiu, Holmiu, Erbiu, Tuliu, Yterbiu, Lutețiu.
La nivel mondial există aproximativ 99 de milioane de tone de rezerve, dintre care 36 de milioane de tone sunt în China, 19 în Rusia și țările vecine și 13 în SUA.
