Connect with us

newspass.ro

A murit celebrul scriitor american Russel Banks

A murit celebrul scriitor american Russel Banks

Media

A murit celebrul scriitor american Russel Banks

Sursa Foto: NBC News

A murit celebrul scriitor american Russel Banks

S-a stins din viață celebrul scriitor american Russel Banks. Avea 82 de ani și lupta cu o boală nemiloasă. Vestea tristă a morții sale a fost dată de către editorul său, Dan Halpern. Romancierul american a scris despre comunitățile muncitorești rurale, dar nu numai. Banks era profesor emerit la Universitatea Princeton și a murit la locuința sa din nordul statului New York, scrie The Guardian.

A murit romancierul Russel Banks

Russel Banks a fost un scriitor american de ficțiune și poezie. Ca romancier a fost cunoscut mai ales pentru relatările sale despre luptele domestice și cele de zi cu zi ale unor personaje obișnuite, adesea marginalizate. De obicei, poveștile sale se învârt în jurul propriilor experiențe din copilărie, reflectând teme morale și relații personale.

Romanicerul s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Editorul său, Dan Halpern a declarat pentru Associated Press că Banks a murit sâmbătă, la locuința sa din nordul statului New York.

Printr-un mesaj pe Twitter, Joyce Carol Oates i-a adus un omagiu regretatului scriitor. A spus despre el că a fost un mare scriitor și un om iubit care a murit liniștit în casa sa.

Banks a fost profesor emerit la Universitatea Priceton și membru al Parlamentului Internațional al Scriitorilor. Tot el a făcut parte și din Academia Americană de Arte și Litere.

“L-am iubit pe Russel și am iubit talentul său extraordinar și inima sa mărinimoasă. Cloudsplitter a fost capodopera sa, dar toată opera lui este excepțională”, a scris Oates.

Născut în Newton, Massachusetts, și crescut în Massachusetts și New Hampshire, Banks s-a autointitulat moștenitorul unor scriitori din secolul al XIX-lea precum Nathaniel Hawthorne și Walt Whitman, aspirând la o artă înaltă și la o înțelegere profundă a spiritului țării.

În scrierile sale a amintit adesea despre familiile din clasa muncitoare, tatăl său fiind instalator.

Cloudsplitter – romanul care l-a făcut celebru

Cea mai cunoscută operă a sa a fost romanul Cloudsplitter, o narațiune de 750 de pagini despre John Brown și încercarea sa improbabilă de a scăpa țara de sclavie.

Două dintre cărțile sale au fost adaptate în filme aclamate la sfârșitul anilor 1990. Primul – The Sweet Hereafter, în regia lui Atom Egoyan, cu Ian Holm în rolul principal. Al doilea film a fost Affliction, regizat de Paul Schrader. Acesta i-a adus lui James Coburn un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Cele mai recente lucrări ale sale sunt colecția de povestiri A Permanent Member of The Family și romanul Foregone publicat în 2021.

Continue Reading

Mai multe din Media

Se citește acum

To Top