Connect with us

newspass.ro

A murit ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea

A murit ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea

World

A murit ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea

Sursa Foto: Euronews

A murit ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea

S-a stins din viață ultimul rege al Greciei. Constantin al II-lea avea 82 de ani. În 1967 el a fost forțat să plece în exil după ce s-a confruntat cu conducătorii militari care ulterior au abolit monarhia. Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, a cărui domnie de nouă ani a coincis cu una dintre cele mai tulburi perioade din istoria politică a țării, a murit într-un spital privat din Atena. Anunțul cu privire la moartea sa a fost făcut de către echipa medicală, scrie The Guardian.

A murit ultimul rege al Greciei

Constantin al II-lea avea 82 de ani și era internat în spital. Vestea morții sale a fost dată în public de către medicii care l-au tratat. Potrivit informațiilor oficiale, Constantin, văr al monarhului britanic Regele Carol al III-lea, a murit “în urma unui atac cerebral”.

Constantin al II-lea a fost nepotul prințului Philip, răposatul Duce de Edinburgh, soțul regretatei Regine Elisabeta a II-a.

A murit ultimul rege al Greciei, Constantin al II-lea

Sursa Foto: iNews

Presa elenă a relatat că fostul monarh a fost internat într-un spital din Atena săptămâna trecută cu probleme respiratorii.

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani, în 1964. Era deja cunoscut și popular datorită performanțelor sale sportive (medaliat olimpic cu aur la navigație).

Constantin s-a născut la 2 iunie 1940 la Atena, părinții săi fiind Prințesa Frederica de Hanovra și Prințul Paul, fratele mai mic al Regelui George al II-lea și moștenitor prezumtiv al tronului.

A început să piardă susținerea poporului din cauza implicării sale în mașinațiunile care au dus la căderea Guvernului Uniunii de Centru, ales popular, al premierului George Papandreou.

Este vorba despre un eveniment arhicunoscut în Grecia sub numele de apostazie (dezertarea din partidul de guvernământ a mai multor legislatori). Acesta a destabilizat ordinea constituțională și a condus, în 1967, la o lovitură de stat. Într-un final, Constantin a intrat într-un conflict direct cu conducătorii militari și a fost forțat să plece în exil.

În 1973 dictatura a abolit monarhia, iar când democrația a fost restaurată în anul următor, aproape 70% dintre greci au votat pentru abolirea monarhiei în cadrul unui referendum. Astfel s-a pus capăt unei dinastii începute de străbunicul lui Constantin, născut în Danemarca, George I, în 1863.

Doar 12% dintre greci au votat pentru revenirea la monarhie

Un sondaj de opinie realizat în 2008 a arătat că mai puțin de 12% dintre greci erau în favoarea revenirii la o monarhie constituțională. Pe de altă parte, un procent de 42% îl învinovățeau pe fostul monarh pentru apariția juntei.

În cea mai mare parte a anilor de exil, Constantin al II-lea a locuit în Hampstead Garden Suburb, în nordul Londrei, și se spune că a fost deosebit de apropiat de vărul său de gradul al doilea, Charles, actualul monarh al Marii Britanii.

După 14 ani, Constantin s-a întors în țara sa pentru a-și înmormânta mama, regina Federica, care a murit în 1981. Ulterior s-a întors definitiv în Londra.

Deși a acceptat faptul că Grecia a devenit o republică, Constantin a continuat să se autointituleze rege al Greciei. De asemenea, despre copiii săi spunea că sunt prinți și prințese.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top