Connect with us

newspass.ro

Actrița iraniană Hengameh Ghaziani arestată după ce și-a scos vălul islamic în public

Actrița iraniană Hengameh Ghaziani a fost arestată după ce ți-a scos vălul islamic în public

Media

Actrița iraniană Hengameh Ghaziani arestată după ce și-a scos vălul islamic în public

Sursa Foto: Persian Awards

Actrița iraniană Hengameh Ghaziani arestată după ce și-a scos vălul islamic în public

Henhameh Ghaziani, una dintre cele mai cunoscute actrițe iraniene, a fost arestată după ce și-a scos vălul islamic în public. Serviciile de securitate au arestat-o duminică, 20 noiembrie. Actrița a renunțat la văl într-un videoclip organizat în sprijinul mișcării de protest declanșat după moartea Mashei Amini. Anterior actrița anunțase, pe rețelele de socializare, că a fost chemată de instanțele de judecată, transmite CNN Indonezia. Gestul actriței a fost calificat drept un act de sfidare.

Actrița iraniană Hengameh Ghaziani a fost arestată

Hengameh Ghaziani, o actriță iraniană, a fost arestată de către guvern după ce a încărcat un videoclip în care apare dându-și jos hijab-ul în public. Pe baza unui raport al agenției oficiale de știri IRNA, citat de AFP duminică, 20 noiembrie, acțiunea lui Ghaziani a fost calificată drept un act de sfidare.

Potrivit agenției de știri, actrița în vârstă de 52 de ani a fost arestată pentru tentativă de instigare, susținerea “revoltelor” și comunicarea cu mass-media de opoziție.

Cu puțin timp înainte de a fi arestată, actrița a anunțat că a fost citată de instanță pe baza unui videoclip pe care îl postase pe contul ei de Instagram. Este vorba despre un videoclip în care apare stând pe marginea drumului fără să poarte vălul islamic. E se uită fix la cameră, apoi se întoarce și începe să-și aranjeze părul într-o coadă de cal.

Potrivit site-ului de știri al Tribunalului Mizan Online, împreună cu Hengameh Ghaziani, alte 7 persoane au fost citate de procuratură. Cu toții au fost chemați să răspundă în fața legii pentru postări considerate provocatoare pe rețelele de socializare.

Moartea Mashei Amini, devenită simbol al violenței împotriva femeilor sub republica islamică, a provocat multiple proteste de amploare în Iran. Cetățenii și-au exprimat în masă frustrarea cu privire la libertatea și drepturile pe care le au în Iran.

Regimul islamic din Iran a introdus reguli referitoare la codul vestimentar adecvat pentru femei la scurt timp după revoluția din 1979. Acestea impun de obicei acoperirea părului cu o eșarfă (hijab), și purtarea hainelor lungi și largi.

Ultimul mesaj postat de actrița Hengameh Ghaziani înainte de arest

Înainte de a fi citată de procuratură și apoi arestată, actrița Hengameh Ghaziani a postat pe o rețea de socializare un mesaj tuturor fanilor ei. Părea pregătită pentru ceea ce avea să urmeze.

“Poate că acesta va fi ultimul meu mesaj. De acum înainte, orice mi s-ar întâmpla, să știți că întotdeauna sunt alături de poporul iranian, până la ultima suflare”, sunt cuvintele actriței Hengameh Ghaziani.

Ghaziani s-a născut la data de 20 mai 1970 și este actriță și traducătoare iraniană. De-a lungul timpului, datorită carierei sale, a primit numeroase premii și distincții, între care: două premii Crystal Simorgh, un premiu Hafez, și un premiu Iran Cinema Celebrations.

Continue Reading

Mai multe din Media

Se citește acum

To Top