Australia de Sud: Artă rupestră antică distrusă de vandali
O operă de artă sacră din Australia de Sud a fost distrusă de vandali. Se crede că aceasta ar avea o vechime de aproximativ 30.000 de ani. Amploarea dezastrului cauzat de vandali este enormă și timpul nu poate fi dat înapoi. Desenele din Nullarbor Plain, sculptate în pereții de calcar din peștera Koonalda, au o semnificație specială pentru populația aborigenă Mirning din regiune. Se crede că vandalii au săpat pe sub o poartă de oțel înainte de a mâzgăli pe pereți “nu te uita acum, dar aceasta este o peșteră a morții”, scrie BBC.
Artă rupestră antică de 30.000 de ani distrusă de vandali
Indivizi necunoscuți au distrus o operă de artă sacră din Australia de Sud, despre care se spune că are o vechime de aproximativ 30.000 de ani. Oficialii au transmis că aceste peșteri sunt unele dintre cele mai vechi dovezi ale ocupării aborigenilor în acea parte a țării. În prezent oamenii legii investighează cazul pentru a afla cine a recurs la acest gest extrem.
“Sincer, este șocant!”, a declarat ministrul procurorului general al Australiei de Sud și ministrul afacerilor aborigene Kyam Maher, pentru ABC Radio.

Sursa Foto: The Standard
Peștera Koonalda a fost inclusă pe lista Patrimoniului Național din 2014. Autoritățile au anunțat că cei care vor fi găsiți vinovați pentru vandalism ar putea fi urmăriți penal. De-a lungul timpului, oamenii legii au fost criticați de către localnici pentru faptul că nu asigură o securitate optimă în jurul sitului.
Anterior, în urma distrugerii adăposturilor rupestre din Juukan Gorge, vechi de 45.000 de ani, autoritățile au promis că vor întări legile ce vizează aceste zone sacre.
Se cer măsuri aspre pentru protejarea culturii aborigene, iar bătrânii din Australia de Sud spun că aceste acte de vandalism sunt un exemplu al lipsei de respect de care dă dovadă poporul.

Sursa Foto: People
Amenzile pentru actele de vandalism nu sunt deloc mici în Australia de Sud. Cei care distrug situri arborigene primesc o amendă de 10.000 de dolari australieni, sau până la 6 luni de închisoare.
Cea mai veche pictură rupestră din Australia
Cea mai veche pictură rupestră din Australia are o vechime de 17.300 de ani. Este vorba despre un desen descoperit în statul australian Kimberley, care reprezintă un cangur. Desenul are o lungime de doi metri și a fost datat cu radiocarbon. Cercetătorii de la Universitatea din Melbourne au datat cu radiocarbon 27 de cuiburi de viespi descoperite atât în partea de sus a desenului, cât și în partea de jos.

Sursa Foto: ABC
Astfel a putut fi stabilită vârsta operei de artă. Desenul care întruchipează un cangur a fost pictat cu ocru roșu pe tavanul unui adăpost din piatră.
“Această imagine iconică de cangur este asemănătoare vizual cu picturile rupestre din insulele din Asia de Sud-Est datate cu mai bine de 40.000 de ani în urmă, ceea ce sugerează o conexiune culturală – și sugerează existența unei arte murale și mai vechi în Australia”, a declarat dr. Sven Ouzman, de la Universitatea din Australia de Vest, potrivit BBC.
