Connect with us

newspass.ro

Blocul comunitar nu acceptă plafonul de preț al gazelor propus de Comisia Europeană

Blocul comunitar nu acceptă plafonul de preț al gazelor propus de Comisia Europeană

World

Blocul comunitar nu acceptă plafonul de preț al gazelor propus de Comisia Europeană

Sursa Foto: AP NEWS

Blocul comunitar nu acceptă plafonul de preț al gazelor propus de Comisia Europeană

Comisia Europeană a propus plafonarea prețului la gaze naturale la 275 euro pe megawatt-oră, iar blocul comunitar a răspuns acestei variante. După o dezbatere amplă, cele 27 de țări din Uniunea Europeană au anunțat că nu sunt de acord cu propunerea Executivului UE. La începutul acestei săptămâni, Comisia a propus o variantă de plafonare a prețului gazelor naturale începând cu data de 1 ianuarie 2023. Plafonul ar fi fost valabil timp de un an. Potrivit Reuters, statele membre UE sunt în dezacord cu acest mecanism descris de comisarul european pentru energie, ca fiind de bun augur.

Statele membre UE nu sunt de acord cu plafonul de preț al gazelor naturale

Plafonul propus de Executivul European a fost de 275 euro pe megawatt-oră, și a atras critici din toate părțile. Țările din blocul comunitar nu au fost de acord cu această măsură – descrisă ca fiind un mecanism, de către comisarul european pentru energie. Kadri Simson a explicat condițiile în care plafonul ar fi activat. Prima condiție este ca prețul contractelor de la bursa olandeză TTF să depășească, timp de o lună, 275 euro pe megawatt -oră. Plafonul s-ar fi aplicat și dacă prețurile ar fi cu 58 de euro mai mari decât prețul de referință la nivel mondial pentru gaze naturale lichefiate, timp de 10 zile de tranzacționare consecutive.

Se pare că șefii de stat din Uniunea Europeană nu sunt de acord cu această măsură. Potrivit sursei citate, dacă unii susțin că este un plafon prea mare, alții sunt de părere că acest plafon nu ar acționa ca un plafon. Specialiștii de la Eurointelligence au declarat că aceste criterii propuse de Executivul European arată că plafonul a fost conceput pentru a nu fi utilizat: nu este destinat să limiteze efectiv prețurile.

Statele din blocul comunitar cer Comisiei Europene un plan concret de acțiune pentru a preveni prețurile excesive.

Premierul polonez: Plafonul propus de Comisia Europeană este foarte ridicat

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki a declarat că nivelul propus de Executiv este foarte ridicat, iar omologul său spaniol a spus că nu este suficient.

Conform sursei citate, contractul TTF pe termen de o lună a crescut de la propunerea Comisiei, tranzacționându-se la peste 130 de euro/megawatt, comparativ cu vârful de peste 340 euro/megawatt, din luna august a anului trecut.

Pentru ca această propunere să devină lege, statele membre UE ar trebui să o aprobe, ceea ce nu se va întâmpla. Suedia și Finlanda sunt de părere că un plafon ar determina furnizorii să vândă în altă parte și ar reduce stimulentele pentru reducerea consumului de gaze.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top