Ce este “grădina zoologică înghețată” și cum ar putea salva speciile pe cale de dispariție
Grădina zoologică înghețată este un concept nou ce ar putea salva speciile pe cale de dispariție. O astfel de grădină există în cadrul Institutului pentru cercetare în domeniul conservării, San Diego, conține mostre de la peste 1.200 de specii și subspecii, fiind cel mai mare depozit de acest tip. Până în prezent au fost clonate patru specii aflate pe cale de dispariție, folosind materialul genetic stocat acolo. Potrivit CNN, printre speciile clonate se numără calul lui Przewalski, originar din Asia Centrală. Prima clonare reușită a acestei specii a avut loc în 2020 când un pui de cal numit Kurt s-a născut în Texas cu ajutorul celulelor de la Grădina Zoologică Înghețată.
Ce este, de fapt, o grădină zoologică înghețată
Totul a început în 1972 când Kurt Benirschke a început să colecteze mostre de piele de la animale rare și pe cale de dispariție. Atunci nu știa ce vrea să facă cu ele, dar mai târziu planul avea să prindă contur. În calitate de cercetător la Universitatea California San Diego, Kurt credea că într-o zi vor fi dezvoltate instrumentele necesare pentru folosi toate mostrele adunate în vederea salvării acestor animale.

Sursa Foto CNN
Ani mai târziu, cercetătorul și-a mutat colecția la grădina zoologică din San Diego, pe care a numit-o Frozen Zoo.
“Este celebru faptul că deasupra grădinii zoologice înghețate era un poster cu un citat care spunea: Trebuie să colecționezi lucruri din motive pe care încă nu le înțelegi”, a spus Oliver Ryder, genetician la Grădina Zoologică din San Diego și unul dintre primii colaboratori ai lui Benirschke.
Acesta a dezvăluit că încă de atunci simțea că administrează o colecție care avea să aibă mare valoare peste ani, dar nu știa cum anume se va ajunge la asta.
Kurt Benirschke a murit în 2018, dar eforturile sale au rămas vii și foarte valoroase. În prezent la Frozen Zoo se află cea mai mare criobancă de animale din lume, cu mostre de la peste 10.500 de animale individuale din 1.220 de specii.

Sursa Foto: CNN
CNN scrie că o lungă perioadă de timp acesta a fost singurul proiect de acest gen, dar peste ani au început să apară și alte eforturi de conservare a animalelor pe cale de dispariție.
Instrumentele de care, anii în urmă, Kurt Benirschke nu dispunea, acum sunt disponibile și pot fi folosite și este mare nevoie de ele.

Sursa Foto CNN
Tot mai multe specii de plante și animale pe cale de dispariție
Potrivit unui raport WWF Living Planet Report 2020, din 1970, populațiile de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești, au scăzut în medie cu 68%. În urma pierderii habitatului din cauza intervenției omului, un milion de specii (plante și animale) sunt amenințate cu dispariția în următoarele decenii și secole.
În acest context, unii oameni de știință consideră că păstrarea mostrelor de la specii nu mai este un efort vizionar, ci o necesitate științifică.
