Connect with us

newspass.ro

Ce este sorgul, planta cea mai afectată de seceta din SUA

Ce este sorgul, planta cea mai afectată de seceta din SUA

Discover

Ce este sorgul, planta cea mai afectată de seceta din SUA

Ce este sorgul, planta cea mai afectată de seceta din SUA

Una dintre cele mai rezistente plante la schimbările climatice este puternic afectată de seceta din ultimele luni. Sorgul – principala cereală pentru pâine în Africa și nu numai, este decimat în regiunea Vestul Mijlociu din Statele Unite ale Americii. Potrivit AFP, anul acesta a fost afectat mai tare decât alte culturi importante. Sorgul crește preponderent în Africa, dar se găsește și în Europa de Sud, America Centrală și Asia de Sud.

Producția de sorg a scăzut cu 35% față de anul trecut

90% din sorgul american este produs în statele Texas și Kansas, marile regiuni agricole puternic afectate de seceta din 2021. Departamentul de Agricultură al Statele Unite ale Americii estimează că producția de sorg a scăzut în 2022 cu 35% față de 2021. Aceasta este cea mai drastică scădere dintre toate culturile importante din SUA.

Sorgum Sursa Foto: agmrc

Anul acesta producția a fost atât de slabă încât SUA și-a pierdut statutul de principal producător la nivel mondial, în favoarea Nigeriei. Cu toate astea, specialiștii sunt optimiști și insistă să nu tragă concluzii bazate pe producția recentă.

“Sorgul este bine adaptat perioadelor scurte de secetă, însă în acest an (…) toate culturile au fost afectate (…) Sperăm ca fermierii să cultive din ce în ce mai mult sorg, (…) mai ales pentru că acesta economiseşte resursele de apă”, a declarat Adam York de la Sorghum Checkoff, un organism care încearcă să ofere vizibilitate sorgului în Statele Unite, potrivit AFP.

În ultimii ani sorgul a prins rădăcini în Europa, fiind din ce în ce mai cultivat. Primele culturi au apărut imediat după al Doilea Război Mondial, ca furaj pentru animale.

Sorgul face parte din aceeași familie cu meiul și este a cincea cea mai importantă cultură de cereale din lume, după: porumb, orez, grâu și orz. În 2022 seceta le-a cauzat probleme mari agricultorilor.

Sorgul consumă 30% mai puțină apă decât porumbul

Spre deosebire de alte cereale, sorgul consumă cu 30% mai puțină apă și rezistă mai bine la secetă. Chiar și așa, însă, 2022 a decimat această cultură. În Africa sorgul este o cultură importantă pentru hrana oamenilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

În ultimii ani a existat o tendință de creștere a sorgului în Europa, inversând un declin care a început la sfârșitul 1980. Din 2017 există un program implementat de Uniunea Europeană care încurajează producția de sorg.

AFP notează că fermierii sunt atrași de cultivarea acestei plante pentru rotația culturilor. Sorgul ajută la refacerea solului uzat de floarea soarelui și porumb. Sorgul este numit plantă-cămilă întrucât crește unde o altă plantă nu ar rezista. De obicei este cultivat în zonele cu puține precipitații, iar rădăcinile sale sunt de două ori mai mari decât ale porumbului, la aceeași vârstă.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top