Ce reprezintă cea mai veche frază din lume. A fost scrisă pe un pieptăn de fildeș
O echipă de arheologi au descoperit și dezvăluit publicului larg cea mai veche frază din lume. Aceasta a fost scrisă pe un pieptăn de fildeș găsit în sudul Israelului. Potrivit The Guardian, analiza efectuată de experți a confirmat că este vorba despre cea mai veche propoziție cunoscută. Potrivit specialiștilor, a fost scrisă în cel mai vechi alfabet, respectiv în limba canaanită.
A fost descoperită cea mai veche frază din lume
Arheologii au descoperit cea mai veche frază din lume, notată pe un pieptăn de fildeș. Inscripția scrisă în cel mai vechi alfabet spune: Fie ca această apărare să elimine păduchii din păr și din barbă.

Cea mai veche frază din lume Sursa Foto: TheGuardian
Aceste cuvinte din limba canaanită au fost notate pe un pieptăn de fildeș care are 3,5 cm lungime și 2,5 cm lățime. Specialiștii au constatat că obiectul datează din anul 1700 î Hr și a fost descoperit anul 2017 la situl arheologic Tel Lachish. Inscripția de pe bucata de fildeș a fost deslușită abia anul acesta.
“În zilele noastre avem toate aceste spray-uri și medicamente, și otrăvuri moderne. În trecut, oamenii nu aveau așa ceva”, a declarat pentru The Guardian profesorul Yosef Garfinkel de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Potrivit AFP, de-a lungul timpului, arheologii au mai descoperit 10 inscripții asemănătoare, dar niciodată o frază întreagă.
Pieptănul de fildeș este uzat și a rămas fără dinți, însă cioturile arată că a avut 14 dinți apropiați pentru a îndepărta păduchii și ouăle acestora și șase dinți distanțați pentru a descurca părul.
Pieptenii antici erau făcuți din lemn, os și fildeș importat
Literele de pe pieptăn silabisesc șapte cuvinte care formează prima frază complet descifrată într-un dialect canaanit, scrisă în alfabet canaanit. Cercetătorilor au declarat în Jerusalem Journal of Archaeology că pieptenii antici erau făcuți din lemn, os și fildeș, ultimele două fiind importante, pentru că nu existau elefanți în Canaan la acea vreme.
Primele semne de scriere au apărut în Egipt și Mesopotamia în jurul anului 3.200 î. Hr., dar nu erau alfabetice. Christopher Rollston, profesor de limbi semitice la Universitatea George Washington din SUA a dezvăluit că acestea se bazau pe tot felul de semne care reprezentau cuvinte sau silabe și era nevoie de ani de zile pentru a le înțelege și stăpâni.
Tot el a spus că cel mai vechi alfabet a fost inventat în jurul anilor 1800 î Hr. de către vorbitori de limba semitică ce cunoșteau sistemul de scriere egiptean.
