Connect with us

newspass.ro

Ce reprezintă “râul de aur” din Africa de Sud, care se vede din Satelit

rau auriu

Discover

Ce reprezintă “râul de aur” din Africa de Sud, care se vede din Satelit

Rau auriu Sursa Foto: Live Science

Ce reprezintă “râul de aur” din Africa de Sud, care se vede din Satelit

Un râu auriu format din deșeuri toxice de la dezastrul minier din Africa de Sud este vizibil din spațiu. Mai mute fotografii realizate prin satelit dezvăluie șirul auriu de noroi uscat care sclipește. Râul s-a format pe 11 septembrie, după prăbușirea barajului de la mina de diamante din Jagersfontein. Potrivit Bloomberg, în urma incidentului, trei oameni și-au pierdut viața, iar alți 40 au fost răniți.

Râul de aur care se vede din Satelit

Râul de aur s-a format ca urmare a prăbușirii unui baraj la o mină de diamante din Africa de Sud. Live Science notează că deși strălucește ca aurul, râul este de fapt format din deșeuri miniere și se observă din satelit.

mina jagersfontein

Mina Jagersfontein Sursa Foto: NASA Earth Observatory

Sunt scurgeri de praf, rocă spartă, apă și alte reziduri rezultate din minerit: cupru, mercur, zinc, petrol și cianură.

Imaginea din satelit a fost realizată pe data de 4 octombrie și a fost făcută publică pe 20 octombrie de Observatorul Pământului al NASA.

Pe data de 11 septembrie, un baraj de la mina de diamante din Jagersfontein s-a prăbușit și a eliberat deșeuri miniere, toxice, cunoscute sub numele de steril. Acestea s-au răspândit până la periferia orașului precum și în mediul rural.

mina africa

Mina Jagersfontein Sursa Foto:The New York Times

Zeci de case au fost inundate, iar mai multe drumuri au fost închise. Poluarea apelor a dus la moartea a sute de oi. Mai mult decât atât, prăbușirea barajului s-a soldat cu moartea a trei persoane și rănirea a altor 40.

Sterilul uscat se întinde pe o suprafață de aproximativ 26 de km pătrați de teren agricol. Unele părți ale râului Prosesspruit s-au lărgit, ceea ce înseamnă că torentul de deșeuri miniere a erodat malurile acestuia.

Conform Earth Observatory, râul auriu nu va mai exista pentru mult timp de acum înainte. Deșeurile uscate se vor sfărâma și vor fi spulberate de vânt sau spălate de ploaie.

Deșeurile miniere lasă moșteniri toxice în Africa de Sud

Potrivit Miningwatch.news, barajele de decantare din Africa de Sud prezintă riscuri puternice pentru comunități și ecosisteme. Efectele de mediu, sociale și de sănătate ale instalațiilor de depozitare a deșeurilor miniere sunt extreme. Cea mai mare sursă de deșeuri din Africa de Sud provine din minele de aur, iar poluarea apei în urma exploatărilor miniere are consecințe socio-economice și de mediu.

În Witwatersrand există o concentrație mare de câmpuri aurifere cu peste 120 de mine, de unde au fost extrase peste 116.000 de tone de aur și uraniu. Aceste mine au lăsat moștenire generațiilor următoare peste 270 de instalații de decantare care acoperă aproximativ 400 km2. Poluarea apelor și a solului are un impact major pentru comunitățile din jur.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top