Cea mai adâncă și mai mare groapă din lume formată fără intervenția omului
În China există cea mai adâncă și mai mare groapă din lume care s-a format fără intervenția omului. I se spune groapă cerească și este considerat cel mai mare hău din lume. A fost descoperită de oameni în 1994, iar până acum nimeni nu a reușit să ofere o explicație oficială cu privire la formarea ei. Groapa Xiaoxhai Tiankeng din China are o adâncime de 660 de metri și un volum de 130 de milioane de metri cubi. Potrivit BBC Travel, experții au diferite ipoteze cu privire la formarea craterului imens devenit cunoscut în toată lumea.
Cum s-a format cea mai adâncă groapă din lume
Experții au două teorii cu privire la modul de formare a gropii Xiaoxhai Tiankeng din China. Potrivit BBC, o serie de tăieturi adânci și întunecate crestează pământul în peisajul verde din Congqing.

Sursa Foto: The Washington Post
Unii cred că groapa s-a format după prăbușirea unui meteorit pe Pământ, dar alții au o altă versiune. Există voci care susțin că groapa s-a format pe parcursul a 128.000 de ani fiind sculptată de apa care se infiltra în râurile subterane.
Tiankeng se traduce prin Groapă cerească, fiind denumirea populară a celei mai adânci și mari gropi din lume. Groapa găzduiește un ecosistem cu peste 1200 de specii de plante și animale. Tehnic vorbind, acest hău este o dolină cu două cuiburi care are două cratere unite de o margine înclinată.

Sursa Foto: Yahoo Finance
Din 1994 de când a fost descoperită groapa, oamenii de știință au încercat să cartografieze râul subteran, însă nu au reușit. S-a ajuns la concluzia că torentul este prea dificil de navigat, punând echipa de speologi în pericol.

Sursa Foto: wonderfulengineering
Cea mai adâncă groapă săpată vreodată
Există în lume o gaură imensă dar care a fost realizată cu intervenția omului. Este vorba despre gaura de foraj de la Kola, rezultatul unei săpături științifice, un proiect al fostei URSS. Forajul a început în mai 1970, iar scopul era de a ajunge cât mai adânc în scoarța Pământului.
Pornind de la o groapă principală au fost săpate mai multe gropi, cea mai adâncă având 12.261 metri, finalizată în 1989. Groapa de foraj de la Kola a penetrat aproximativ o treime din scoarța continentală baltică. La acea vreme s-au făcut numeroase studii geofizice, s-au descoperit fosile microscopice de plancton și o cantitate importantă de hidrogen gazos.
Cea mai lungă groapă săpată vreodată este puțul petrolier Maersk de la Al-Shaheen, din Qatar. Potrivit Wikipedia, aceasta are 12.290 metri lungime.
