Connect with us

newspass.ro

Cea mai scurtă zi din an – Solstițiul de iarnă 2022

Cea mai scurtă zi din an - Solstițiul de iarnă 2022

World

Cea mai scurtă zi din an – Solstițiul de iarnă 2022

Sursa Foto: Human Relations Area Files

Cea mai scurtă zi din an – Solstițiul de iarnă 2022

Miercuri, 21 decembrie 2022, este cea mai scurtă zi din an, cunoscută sub numele de Solstițiul de iarnă. Este ziua cu cele mai puține ore de lumină solară din întregul an, ceea ce o face să fie cea mai scurtă zi a anului. Pentru jumătatea nordică a Pământului – emisfera nordică, Solstițiul de iarnă are loc anual pe 21 sau 22 decembrie, în timp ce pentru emisfera sudică Solstițiul de iarnă are loc pe 20 sau 21 decembrie, scrie Almanac.com. Vestea bună este că după Solstițiul de iarnă, zilele încep din nou să crească din ce în ce mai mult până ajungem la Solstițiul de vară – cea mai lungă zi din an.

21 decembrie 2022- Solstițiul de iarnă 2022

Solstițiul de iarnă înseamnă începutul iernii și este cea mai scurtă zi din an. Acest eveniment marchează începutul oficial al iernii astronomice (spre deosebire de iarna meteorologică, care începe cu aproximativ trei săptămâni înainte de solstițiu). Solstițiul de iarnă are loc o dată pe an în fiecare emisferă: o dată în emisfera nordică (în decembrie) și o dată în emisfera sudică (în iunie). El marchează începutul sezonului de iarnă din fiecare emisferă.

Când o emisferă trăiește solstițiul de iarnă, cealaltă trăiește simultan solstițiul de vară. Acest lucru se datorează axei înclinate a Pământului, care face ca jumătate din Pământ să fie îndreptată în direcția opusă Soarelui, iar cealaltă jumătate să fie îndreptată spre el în momentul solstițiului.

În ciuda aparențelor, Solstițiul de iarnă nu este un eveniment care se întinde pe parcursul unei întregi zile calendaristice, dar de fapt durează doar o clipă.

Reprezintă momentul exact în care o emisferă este înclinată cât mai departe posibil de Soare.

Solstițiul de iarnă marchează schimbarea anotimpurilor. În această zi traiectoria Soarelui este cât se poate de jos pe cer. În timpul verii, Soarele formează un arc de cerc înalt pe cer, dar în timpul iernii, el formează un arc de cerc mai jos, mai aproape de orizont.

Totodată, în ziua Solstițiului de iarnă, traiectoria Soarelui atinge punctul cel mai sudic de pe cer.

Semnificația Solstițiului de iarnă

Cuvântul solstițiu provine din latinescul sol “soare” și sistere “a sta pe loc”. Deci, în traducere liberă, înseamnă “soarele stă pe loc”. Concret, câteva zile înainte și după solstițiu, traiectoria Soarelui pe cer pare să înghețe. Schimbarea înălțimii sale la amiază este atât de mică încât traiectoria Soarelui pare să rămână aceeași, sau să stea nemișcată.

A doua zi după solstițiul de iarnă, traiectoria Soarelui începe să avanseze din nou spre nord, ajungând în cele din urmă la punctul cel mai nordic în ziua solstițiului de vară.

Solstițiul de iarnă mai este cunoscut și sub numele de solstițiul hibernal, sau mijlocul iernii. Acesta  corespunde momentului în care poziția Soarelui pe cer este la cea mai mare distanță unghiulară negativă față de ecuatorul ceresc.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top