Connect with us

newspass.ro

Cel mai longeviv șef de stat din lume, reales pentru al 6-lea mandat

Cel mai longeviv șef de stat din lume, reales pentru al 6-lea mandat

World

Cel mai longeviv șef de stat din lume, reales pentru al 6-lea mandat

Sursa Foto: Bloomberg

Cel mai longeviv șef de stat din lume, reales pentru al 6-lea mandat

Cel mai longeviv șef de stat din lume, care conduce țara de 43 de ani a fost ales pentru mandatul cu numărul 6. Este vorba despre Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, președintele din Giuneea Ecuatorială care a fost reales aproape în unanimitate. De când și-a declarat independența, în 1968, țara a avut doar doi președinți. Potrivit Africanews, Mbasogo a ajuns la putere după o lovitură de stat în 1979. Atunci unchiul său a fost condamnat la moarte și executat.

Cel mai longeviv șef de stat din lume, reales pentru al 6-lea mandat

În urma alegerilor prezidențiale din Giuneea Ecuatorială, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo a obținut un nou mandat. El a fost ales aproape în unanimitate pentru mandatul cu numărul șase în fruntea țării. Acesta este președintele statului Guineea Ecuatorială din 1979, cunoscut pentru promovarea cultului personalității sale și pentru pasiunea pentru sportul japonez Sumo. Șeful de stat practică acest sport de la vârsta de 16 ani, acum având 80.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo s-a născut în 1942 în clanul Esangui din Acoacán. Acesta s-a alăturat armatei în timpul perioadei coloniale, și a absolvit Academica Militară din Zaragoza, Spania.

La data de 3 august 1979, în urma unei brutale lovituri de stat, Nguema Mbasogo l-a îndepărtat pe Francisco Macías de la președinția statului Guineea Ecuatorială.

În luna noiembrie a anului 2021, la congresul partidului său, Nguema a fost anunțat candidat pentru al șaselea mandat la alegerile din 2023.

Autoritățile din Guineea Ecuatorială au anunțat realegerea sa pentru cel de-al șaselea mandat. Șeful comisiei electorale a declarat că Obiang a câștigat alegerile cu 94,9% din voturi. În vârstă de 80 de ani, acesta se află la putere încă din 1979. De data aceasta a avut sprijinul unei coaliții formate din 15 partide, în frunte cu Partidul Democrat din Guineea Electorală. Procentele obținute de candidații opoziției nu au fost făcute publice.

“Rezultatele alegerilor generale îl proclamă în mod solemn pe Excelența Sa Obiang NGuema Mbasogo președinte al Republicii Guineea Ecuatorială pentru un mandat de șapte ani”, a declarat șeful comisiei electorale, Faustino Ndong Esono Eyang.

Personalități arestate cu câteva săptămâni înainte de alegeri

Africanews relatează că în urmă cu doar câteva săptămâni, forțele de securitate au arestat personalități ale opoziției bănuite că pregăteau atacuri în capitala Malabo și în centrul economic Bata. Înainte de campania electorală, autoritățile au luat decizia de a închide granițele terestre ale țării cu Gabon și Camerun, țări vecine.

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo este cel mai longeviv șef de stat din lume, cu excepția monarhilor. Potrivit datelor oficiale, el nu a fost reales niciodată, cu mai puțin de 93% din voturi.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top