Connect with us

newspass.ro

China: Populația țării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani

China: Populația țării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani

World

China: Populația țării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani

Sursa Foto: csis

China: Populația țării a scăzut pentru prima dată în 60 de ani

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în 60 de ani. Schimbarea marchează începutul unei lungi perioade de declin demografic, spun specialiștii. Cifrele au dezvăluit o scădere istorică a numărului de locuitori pentru prima dată din 1961 încoace. La sfârșitul anului 2022, China avea 1,41175 miliarde de locuitori, față de 1,41260 miliarde de locuitori cât a avut cu un an înainte. Sunt date oficiale publicate de Biroul Național de Statistică, anunțând faptul că țara intră într-o eră de creștere negativă a populației, scrie The Guardian.

Scădere istorică a numărului de locuitori ai Chinei

China avea 1,41175 miliarde de locuitori la sfârșitul anului 2022, față de 1,41260 miliarde de locuitori în 2021, a anunțat marți Biroul Național de Statistică. Este vorba, deci, despre o scădere de 850.000 de persoane.

Aceasta a marcat începutul a ceea ce se așteaptă să fie o perioadă lungă de scădere a populației, în ciuda eforturilor majore ale guvernului de a inversa tendința.

Cai Fang, vicepreședintele Comitetului pentru agricultură și afaceri rurale al Congresului Național al Poporului, Cai Fang, a declarat că populația Chinei și-a atins vârful în 2022, mult mai devreme decât se aștepta.

“Experții în domeniile populației și economiei au prezis că până în 2022 sau cel târziu în 2023, țara mea va intra într-o eră de creștere negativă a populației”, a declarat Cai.

În ultimii ani, guvernul chinez încearcă să încurajeze populația să aibă mai mulți copii și să evite criza demografică iminentă cauzată de îmbătrânirea populației. Recent, orașul Shenzhen a anunțat stimulente financiare care se traduc într-un total de 37.500 de yuani (5.550 de dolari) pentru o familie cu trei copii.

Autoritățile fac eforturi spre a ușura povara financiară și socială a creșterii copiilor și a stimula în mod activ nașterea de copii prin subvenții și scutiri de taxe.

Unele provincii sau orașe au anunțat plăți în numerar pentru părinții care au un al doilea sau al treilea copil.

Chiar și așa, după decenii în care s-a militat pentru un singur copil per cuplu, și după creșterea costurilor vieții moderne, tinerele familii nu-și doresc mai mulți copii.

Șeful Biroului Național de Statistică încearcă să liniștească populația și spune că oferta globală de forță de muncă din China încă depășește cererea. Cu alte cuvinte, nu există motive de îngrijorare cu privire la scăderea populației.

A scăzut rata de natalitate în China

Potrivit datelor oficiale, rata de natalitate de anul trecut a fost de 6,77 nașteri la 1.000 de persoane, în scădere de la o rată de 7,52 nașteri în 2021, marcând cea mai scăzută rată de natalitate înregistrată vreodată.

Concret, în 2022 au fost înregistrate cu peste 1 milion mai puține nașteri față de totalul de 10,62 milioane cât au fost în 2021.

Pe de altă parte, China a înregistrat cea mai mare rată a mortalității din 1976, înregistrând 7,37 decese la 1000 de persoane, față de o rată de 7,18 în 2021.

China este pe cale să fie depășită de India ca fiind cea mai populată țară din lume.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top