Connect with us

newspass.ro

Comisia Europeană a adoptat impozitarea minimă a multinaționalelor

Comisia Europeană a adoptat impozitarea minimă a multinaționalelor

Business

Comisia Europeană a adoptat impozitarea minimă a multinaționalelor

Sursa Foto: allthedifferences

Comisia Europeană a adoptat impozitarea minimă a multinaționalelor

Comisia Europeană a adoptat impozitul minim de 15% pentru companiile multinaționale. Este vorba despre propunerea Comisiei de directivă care să asigure o rată minimă efectivă de impozitare pentru grupurile multinaționale mari. Prin acest acord istoric UE se apropie de obiectivul final de a fi printre primii care pun în aplicare reforma fiscală a OCDE. Potrivit Ec.Europa, odată pus în aplicare, acest acord va aduce echitate, transparență și stabilitate în cadrul internațional de impozitare a societăților comerciale. Directiva urmează să fie adoptată, în mod oficial, prin procedura scrisă a Consiliului.

UE a adoptat impozitarea minimă a multinaționalelor

Uniunea Europeană a aprobat impozitul minim de 15% pe profiturile multinaționalelor, după ridicarea blocajului maghiar și al celui polonez. Acest dosar a fost blocat o vreme îndelungată de către Budapesta și Varșovia cu scopul de a obține validare a planurilor de redresare dotate cu subvenții de miliarde de euro. Comisia salută acordul unanim anunțat aseară de președinția cehă a Consiliului UE cu privire la propunerea Comisiei de directivă care să asigure o rată minimă efectivă de impozitare pentru grupurile multinaționale mari.

Directiva Consiliului urmează să fie adoptată în mod oficial prin procedura scrisă a Consiliului. Potrivit  include un set comun de norme privind modul de calcul al ratei minime efective de impozitare de 15%, astfel încât aceasta să fie aplicată în mod corect și consecvent în întreaga UE.

Rata minimă de impozitare de 15% a fost convenită, la nivel mondial, de 137 de țări.

Normele se vor aplica grupurilor de întreprinderi multinaționale și grupurilor naționale de mari dimensiuni din UE, ale căror venituri financiare combinate depășesc 750 de milioane de euro pe an.

Normele se vor aplica oricărui grup mare, atât național, cât și internațional, care are o societate-mamă sau o filială situată într-un stat membru al Uniunii Europene.

În cazul în care rata minimă efectivă nu este impusă de țara în care își are sediul filiala, există dispoziții care permit statului membru al societății-mamă să aplice o taxă suplimentară. Prezenta directivă asigură, de asemenea, o impozitare efectivă în situațiile în cazul în care societatea-mamă este situată în afara UE, într-o țară cu fiscalitate redusă care nu aplică norme echivalente.

Noile norme intră în aplicare la cel târziu 31 decembrie 2023

Statele membre trebuie să pună în aplicare noile norme până la 31 decembrie 2023.

Acordul global al OCDE – Pilonul 2 are ca direcție de lucru asigurarea unui nivel minim global de impozitare pentru impozitarea minimă a societăților comerciale. Pe lângă asta, un al doilea obiectiv este reprezentat de realocarea parțială a drepturilor de impozitare, cunoscut sub numele de Pilonul 1.

Rolul Pilonului 2 de pensii este de a adapta normele internaționale privind împărțirea între țări a impozitării profiturilor corporative ale multinaționalelor mari și profitabile.

Totodată, acesta urmărește să reflecte natura schimbătoare a modelelor de afaceri și capacitatea companiilor de a desfășura activități comerciale fără prezență fizică.

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top