Comisia Europeană implementează tehnologia 5G la bordul avioanelor
Vești bune pentru cei care călătoresc des cu avionul. Comisia Europeană a anunțat că va implementa tehnologia 5G la bordul aeronavelor. Conform celei mai recente decizii ale comisiei, pasagerii zborurilor din UE vor putea folosi telefoanele mobile la capacitate maximă. Companiile aeriene vor furniza cea mai nouă tehnologie 5G la bordul aeronavelor, scrie News Gtp. Urmează ca statele membre ale UE să pună la dispoziție benzile de frecvență de 5GHz pentru a fi utilizate și la bordul autoturismelor.
Internet la mare viteză în avion
Potrivit unei directive a Comisiei Europene, cei cu telefoane cu tehnologie 5G vor putea folosi internet la mare viteză în avion, la fel ca și la sol. Totul va fi posibil după ce tehnologia va fi implementată la bordul aeronavelor. Practic pasagerii se vor putea conecta la un echipament montat la bord. Comisia Europeană vrea să transmită că cerul nu mai este limita pentru o conectivitate ultrarapidă.
“5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene. Cerul nu mai este o limită în ceea ce privește posibilitățile oferite de conectivitatea super-rapidă și de mare capacitate”, a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, potrivit News Gtp.
Serviciile 5G vor fi furnizate în interiorul cabinelor de avion cu ajutorul unor echipamente de rețea speciale care vor conecta utilizatorii și vor direcționa apelurile, mesajele texte și datele, de obicei prin intermediul unei rețele de satelit, între avion și rețeaua mobilă de la sol.
Frecvențele 5G pentru Wifi vor fi deschise și în mijloacele de transport terestre. Decizia deschide calea pentru inovare în industria auto, dar și pentru aplicații Metaverse.
Potrivit presei internațională, invocând motive de siguranță și de securitate națională, companiile aviatice au respins instalarea tehnologiei 5G la bordul aeronavelor.
Totuși, acest serviciu a fost deja implementat la companiile aeriene de linie și este disponibil în interiorul Uniunii Europene, la prețuri între 5 și 15 euro pe zbor.
Autoritățile urmăresc implementarea noilor tehnologii 5G și în autoturisme și autobuze. Se consideră că astfel condusul va fi mai ușor și mai sigur.
5G – a cincea generație de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir
Comisia Europeană a identificat încă din 2013 oportunitățile 5G instituind un parteneriat public-privat pentru a accelera cercetarea și inovarea în domeniul acestei tehnologii de ultimă generație. Pentru a sprijini această această activitate, Comisia Europeană a alocat fonduri publice de peste 700 milioane de euro prin programul Orizont 2020.
Este vorba despre activități însoțite de un plan internațional pentru crearea unui consens la nivel mondial cu privire la 5G. Investițiile în cercetarea și standardele 5G sunt necesare pentru a susține volumul de trafic preconizat până în 2025.
Conform modificării deciziei de punere în aplicare, statele membre pun la dispoziție benzile de frecvență de 5G pentru utilizarea la bordul mașinilor cât mai curând posibil, cu termen limită 30 iunie 2023.
