Connect with us

newspass.ro

Craniul lui T-rex ar putea fi vândut cu 20 de milioane de dolari, la licitație

t-rex maximus

Discover

Craniul lui T-rex ar putea fi vândut cu 20 de milioane de dolari, la licitație

T-rex Maximus Sursa Foto: jerseyeveningpost

Craniul lui T-rex ar putea fi vândut cu 20 de milioane de dolari, la licitație

Un craniu de Tyrannosaurus Rex va fi scos la licitație luna viitoare la New York și va putea fi cumpărat cu 20 de milioane de dolari. Craniul care a fost numit Maximus este unul dintre cele mai complete cranii de acest tip găsite vreodată, după cum a declarat casa de licitații Sotheby’s, într-un comunicat de presă, potrivit CNN. Este considerat o descoperire paleontologică rară, deosebit de importantă.

Craniul lui T-rex scos la licitație

Craniul a fost descoperit în statul american Dakota de Sud în urmă cu doi ani și va fi scos la licitație de către proprietarul său care a dorit să rămână anonim. Nu se știe ce s-a întâmplat cu restul scheletului, însă organizatorii licitației spun că pentru viitorul proprietar va fi mai ușor să expună în casă doar craniul, decât întregul schelet al dinozaurului.

T-rex

T-rex Sursa Foto: Action News

Craniul, numit Maximus, cântărește peste 200 de km și are o înălțime de 2 metri, ar putea deveni una dintre cele mai valoroase fosile vândute la o licitație. Luna viitoare va fi scos la licitație, în New York, de casa de licitații Sitheby’s.

Maximus a aparținut unui dinozaur adult și s-a păstrat destul de bine. Se pot observa toate elementele maxilarului său, precum și majoritatea oaselor externe. Șefa casei de licitații susține că restul scheletului a fost distrus de eroziune. Locul în care a fost descoperit craniul este proprietate privată și a fost puternic erodat de-a lungul timpului.

“Această fosilă de T. rex este o descoperire extraordinară. Dezgropat într-una dintre cele mai concentrate zone pentru rămășițele de T. rex, craniul și-a păstrat o mare parte din forma și caracteristicile originale ale suprafeței sale, având chiar și cele mai mici și mai delicate oase intacte, cu un grad extrem de ridicat de integritate științifică”, a declarat Henry Galiano, consultant în istorie naturală la Sotheby’s, potrivit CNN.

Sue – cel mai mare și complet T-rex descoperit vreodată

În octombrie 2022 s-au împlinit 25 de ani de când primul dinozaur a fost scos la licitație. Era poreclit Sue și a fost vândut pentru suma de 8,36 milioane de dolari. Conform Sotheby’s, scheletul a fost găsit tot în formațiunea Hell Creek, unde s-au găsit cele mai multe rămășițe de T-rex din lume.

dinozaurul sue

Dinozaur Sue Sursa Foto:CNN

Sue a fost cel mai mare și complet T-rex descoperit vreodată. Vânzarea scheletului a stârnit controverse în rândul paleontologilor îngrijorați că specimenele din colecțiile private nu vor fi disponibile pentru studiul științific. Experții au susținut că dezvoltarea pieței colecționarilor le îngreunează munca de excavare pe terenuri private.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top