Connect with us

newspass.ro

Crește prețul gazelor naturale în Europa. Previziuni pentru iarna 2022-2023

Crește prețul gazelor naturale în Europa. Previziuni pentru iarna 2022-2023

Business

Crește prețul gazelor naturale în Europa. Previziuni pentru iarna 2022-2023

Crește prețul gazelor naturale în Europa. Previziuni pentru iarna 2022-2023 Sursa Foto: Reuters

Crește prețul gazelor naturale în Europa. Previziuni pentru iarna 2022-2023

Gazele europene cresc pe măsură ce se preconizează că răcirea vremii va stimula cererea. Probleme sunt, în continuare, și cu aprovizionarea, după cum anunță specialiștii. Luni, 14 noiembrie, prețurile de referință au urcat semnificativ după scăderea înregistrată de săptămâna trecută. Potrivit Bloomberg, se așteaptă o răcire accentuată a temperaturilor, după o perioadă în care a fost neobișnuit de cald.

Crește prețul gazelor naturale în Europa

Răcirea vremii și problemele cu aprovizionarea duc la majorarea prețului gazelor naturale în această perioadă. Bloomberg relatează că la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile la gaze au crescut luni cu până la 5,8%.

Agenția transmite că săptămâna trecută prețurile au scăzut cu 15%. Luni, 14 noiembrie, în jurul orei 8:23 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 4,2%, până la 102 euro pentru un Megawatt-oră.

Sura citată notează că vremea se va răci semnificativ în mai multe zone din Europa, la finalul acestei săptămâni. În aceste condiții populația va fi nevoită să folosească sursele de încălzire. Până acum temperaturile au fost mult mai mari decât normalul pentru această perioadă din an.

Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu Copernicus estimează că vom avea o iarnă blândă.

Sunt șase mari ca Europa să iasă cu bine din această iarnă datorită a trei elemente majore. În primul rând depozitele de gaze sunt aproape de nivelul maxim, sunt livrări mari de gaze lichefiate, iar clienții industriali reduc consumul.

Semnal pozitiv pentru iarna 2022/2023

Agenția Internațională de Energie spune că Europa trebuie să acționeze acum pentru a evita penuria de gaze din iarna 2023. Potrivit Reuters, se au în vedere pierderea ofertei rusești și creșterea cererii chinezești. Uniunea Europeană a reușit să umple depozitele până la 95% înainte de venirea iernii, dar AIE anunță că provocarea din 2023 va fi mai mare.

„Perspectiva pentru iarna 2022/23 a fost ajutată de luna octombrie foarte blândă, cu o cerere de peste 20% sub media normală. Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la cantităţile de gaze lichefiate car vor fi disponibile anul următor, acesta este un semnal pozitiv”, au anunțat analiştii de la Deutsche Bank AG.

Șeful AIE a tras un semnal de alarmă pentru guvernul european și Comisia Europeană cu privire la 2023. Un raport cu cererea și oferta din 2023/2024 constată că Europa s-ar putea confrunta cu un deficit de până la 30 de miliarde de metri cubi gaze naturale în timpul verii. Atunci cererea este mai scăzută și trebuie profitat pentru umplerea depozitelor de gaze.

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top