Connect with us

newspass.ro

Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023

Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023

Business

Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023

Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie care permite Croației să adopte moneda euro începând cu data de 1 ianuarie 2023. Croația devine astfel cel de-al 20-lea membru al zonei euro, după cum au anunțat oficialii europeni. Pentru a crește gradul de conștientizare înainte de trecerea la euro, din luna septembrie a intrat în vigoare o dublă afișare a prețurilor, atât în kuna cât și în euro. Banca Centrală Europeană a anunțat că Croația va mai utiliza kuna croată până în ianuarie 2023. De asemenea, potrivit Croatiaweek, prețurile bunurilor și serviciilor se vor afișa în euro și kune până la data de 31 decembrie 2022.

Croația trece la moneda euro

Începutul de an vine cu o schimbare importantă pentru Croația care va adera la moneda euro. Țara condusă de Zoran Milanovic este stat membru al UE de la 1 iulie 201, iar acum devine al 20-lea stat din UE care utilizează moneda europeană. Pentru a obișnui populația cu această schimbare, din luna septembrie a intrat în vigoare o dublă afișare a prețurilor, atât în kuna cât și în euro.

Croația trece la moneda euro, de la 1 ianuarie 2023

Sursa Foto: HNB

De altfel, potrivit unui anunț al Băncii Centrale Europene, Croația va mai utiliza kuna croată până în ianuarie 2023.

În urmă cu câteva luni, consiliul a adoptat ultimele trei acte juridice necesare pentru a permite Croației să introducă moneda euro de la 1 ianuarie 2023, devenind cel de-al 20-lea membru al zonei euro.

“A fost stabilită rata de conversie între euro și kuna croată la 7,5 3450 kuna pentru un euro. Aceasta corespunde ratei centrale actuale a kunei în cadrul mecanismului de schimb valutar”, a transmis consiliul printr-un comunicat de presă.

Guvernatorul Băncii Naționale a Croației a transmis că cetățenii și antreprenorii vor avea beneficii concrete, directe și de durată de pe urma intrării Croației în zona euro. Tot acesta a declarat că riscul valutar va dispărea, iar țara va deveni mai sigură și mai atractivă pentru investiții în perioade de criză.

“Euro este, de asemenea, o valoare-cheie a unității europene și ne va permite să jucăm un rol și mai activ în cadrul proiectului european. Sunt cu adevărat mândru de acest mare succes croat.”, a mai transmis Boris Vujcic, Guvernatorul Băncii Naționale a Croației.

Cum va arăta moneda de 1 euro în Croația

Potrivit informațiilor oficiale, moneda de 1 euro va avea ca motiv o kună, cu o tablă de șah pe fundal, pe partea națională croată. Moneda de 2 euro prezintă o hartă a Croației și cuvintele despre libertate din celebra lucrare Dubravka a lui Ivan Gundulić.

În același timp, monedele de 50, 20 și 10 cenți îl au pe Nikola Tesla pe partea națională a Croației, iar monedele de 1 și 2 cenți reprezintă o imagine a alfabetului glagolitic.

“Aș dori să îl felicit pe omologul meu, Zdravko Maric, și întreaga Croație pentru că a devenit a 20-a țară care a aderat la zona euro. Adoptarea monedei euro nu este o cursă, ci o decizie politică responsabilă. Croația a îndeplinit cu succes toate criteriile economice cerute și va plăti în euro începând cu 1 ianuarie 2023”, a declarat ministrul de finanțe al Cehiei, Zbynek Stanjura.

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top