Descoperiri uluitoare la mormântul “moașei lui Iisus”. Arheologii l-au excavat
Arheologii au excavat mormântul Salomeei, cea despre care se spune că a fost moașa Mântuitorului Iisus Hristos, și au făcut descoperiri uluitoare. Noi artefacte și sculpturi au fost dezvăluite în urma cercetărilor de la fața locului. Peștera Sfintei Salomeea a devenit loc de pelerinaj pentru creștinii care credeau că este locul în care aceasta a fost înmormântată. Peștera se află la aproximativ 48 de kilometri sud-vest de Ierusalim și a fost descoperită de jefuitorii de antichități în anii 1980. De atunci a fost închisă publicului, dar curiozitatea a persistat, scrie Live Science.
Descoperiri uluitoare la mormântul moașei lui Iisus
Arheologii din Israel au descoperit noi artefacte și sculpturi în Peștera Salomeei, un loc de pelerinaj pentru primii creștini care credeau că este locul de înmormântare al Salomeei, presupusa moașă a lui Iisus. Arheologii au scos la iveală inscripții și artefacte prețioase din această peșteră ce se află la 48 de km sud-vest de Ierusalim, în apropiere de orașul antic Lachish.

Sursa Foto: Flipboard
În urma excavărilor s-au găsit sute de lămpi cu ulei pe care pelerinii le-au cumpărat sau închiriat pentru a intra în peșteră, precum și foarte multe inscripții sculptate în pereți.
Jefuitorii de antichități au descoperit această peșteră în urmă cu 40 de ani, dar arheologii au excavat situl pentru prima dată în 1984.
Cele mai recente săpături dezvăluie o suprafață de 350 mp, cu podele de mozaic, înconjurată de ziduri de piatră. Intrarea în peșteră, precedată de o curte, este decorată cu sculpturi simbolice de rozete, rodii și vase de acanthus, considerate modele caracteristice evereilor.
Cercetătorii susțin că peștera a fost folosită inițial, pentru înmormântări, de o familie evreiască bogată care a trăit în urmă cu 2000 de ani. Ulterior a fost loc de pelerinaj, în perioada bizantină, începând cu secolul al V-lea, după Hristos.
Peșterea Salomeei și curtea ei vor face parte din traseul regilor iudei al siturilor arheologice din sudul Israelului atunci când vor fi finalizate ultimele săpături.
“Mormântul atestă că proprietarii săi erau o familie cu un statut înalt în perioada din 516 î.Hr – 70 d.Hr. Este posibil ca numele Salomeea să fi apărut în antichitate pe una dintre cutiile din piatră din mormânt”, se arată în comunicatul Autorității israeliene pentru antichități.
Cu alte cuvinte, cele mai recente excavări arată că situl a fost inițial un cimitir și că a fost asociat cu figura creștină Salomeea, devenind apoi loc de pelerinaj.
Moașa lui Iisus
Povestea moașei Salomeea este relatată în Evanghelia lui Iacov, care este considerată apocrifă de către creștini – ceea ce înseamnă că autenticitatea ei este pusă la îndoială – și nu apare în Noul Testament.
Povestea relatează că Salomeea a fost asociată cu o altă moașă, fără nume, la nașterea lui Iisus; dar că mâna ei s-a uscat când a refuzat să creadă că mama lui Iisus era fecioară, și că s-a vindecat doar după ce a atins leagănul copilului.
Salomeea este în mare parte necunoscută creștinilor occidentali de astăzi, dar a fost venerată de creștinii timpurii și este reprezentată ca moașă la nașterea lui Iisus în multe icoane ortodoxe orientale.
