Două galaxii timpuri, extraordinar de luminoase, descoperite de telescopul spațial Webb
Telescopul spațial James Webb al NASA a făcut o descoperire importantă la doar câteva zile după ce și-a început activitatea. Acesta a ajuns pe un tărâm al primelor galaxii, până acum ascuns de raza de acțiune a altor telescoape. Au fost descoperite, astfel, două dintre cele mai vechi și mai îndepărtate galaxii văzute vreodată. Potrivit NASA, cele mai recente descoperiri ale telescopului spațial au fost detaliate în Astrophysical Journal Letters, de o echipă internațională.
Cele mai îndepărtate galaxii descoperite vreodată
După doar patru zile de analiză, cercetătorii au descoperit două galaxii extraordinar de luminoase care s-au format la aproximativ 450 și 350 milioane de ani după Big Bang. Telescopul spațial Webb indică faptul că stelele s-au format mai devreme decât s-a crezut până acum.

Sursa Foto: Twitter
“Cu ajutorul lui Webb, am fost uimiți să găsim cea mai îndepărtată lumină stelară pe care cineva a văzut-o vreodată, la doar câteva zile după ce Webb a publicat primele sale date”, a declarat Naidu despre galaxia GLASS mai îndepărtată, potrivit NASA.
Denumită GLASS-z12, se crede că datează de la 350 de milioane de ani după Big Bang. Aceste constatări provin dintr-o inițiativă mai amplă de cercetare Webb care implică două programe ERS (Early Release Science): Grism Lens-Amplified Survey from Space (GLASS) și Cosmic Evolution Early Release Science Survey (CEERS).
Observațiile telescopului spațial le arată astronomilor că un număr neobișnuit de galaxii din universul timpuriu erau mult mai luminoase decât se așteptau. Al doilea autor al lucrării lui Naidu et al a declarat că luminozitatea extremă a galaxiilor reprezintă un puzzle și pune la încercare înțelegerea astronomilor privind formarea galaxiilor.
Tot el a susținut că aceste galaxii sunt foarte diferite de Calea Lactee sau alte galaxii cunoscute de către astronomi.
“Aceste observații pur și simplu îți fac capul să explodeze. Acesta este un capitol cu totul nou în astronomie. Este ca o săpătură arheologică și, dintr-o dată, găsești un oraș pierdut sau ceva despre care nu știai. Este pur și simplu uluitor”, a adăugat Paola Santini, al patrulea autor al lucrării GLASS-JWST a lui Castellano et al.
Oamenii de știință au o teorie conform căreia aceste galaxii ar fi primele stele apărute vreodată, având temperaturi amețitoare și fiind alcătuite doar din hidrogen și heliu.
Cel mai important observator științific spațial din lume
Potrivit NASA.gov, telescopul Webb este cel mai important observator științific spațial din lume. A costat 10 miliarde de dolari și este cel mai puternic telescop trimis vreodată în spațiu. Astronomii sunt de părere că acesta va reuși să elucideze misterele din sistemul nostru solar. Cercetătorii sunt încrezători că telescopul spațial va cerceta structurile și originile misterioase ale universului nostru.
Webb este un program internațional condus de NASA împreună cu partenerii săi Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.
