Connect with us

newspass.ro

Dovada care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

Dovada care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

Discover

Dovada care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

Sursa Foto: Travel Feed

Dovada care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

Arheologii au descoperit dovezi imbatabile care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor. La un sit arheologic din Israel, un grup de oameni de știință au descoperit rămășițele unor pești străvechi, asemănători crapului, care demonstrează folosirea controlată a focului de către oamenii preistorici. De fapt, oamenii de știință consideră că ceea ce îi diferențiază pe oameni de animale ține tocmai de controlul precis al unei forțe pământești, și anume focul, potrivit ScienceAlert.

Omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

În prezent nu există nicio populație care să trăiască fără să gătească, ceea ce sugerează că prepararea mâncării este o abilitate puternică și necesară. O echipă internațională de oameni de știință care lucrează în sectorul nordic al Mării Moarte susține că a găsit dovezi solide ale faptului că oamenii preistorici găteau la foc.

Sursa Foto: History

O dovadă clară a faptului că oamenii preistorici au folosit focul pentru a-și prepara mâncarea vine tocmai din situl arheologic Gesher Benot Ya’aqov. Acolo au fost descoperite rămășițele unui pește care ar fi fost gătit cu ajutorul focului, în urmă cu 780.000 de ani.

Potrivit Science Alert, aceasta nu este cea mai veche dovadă a utilizării controlate a focului de către primii oameni. În Africa, de exemplu, în siturile arheologice Home erectus, au fost găsiți cărbuni și oase arse, care datează de cel puțin 1,5 milioane de ani.

Pe de altă parte, se poate spune, totuși, că acestea sunt semne concrete ale arderii și nu neapărat ale folosirii focului pentru gătirea alimentelor. Arheologii au descoperit că rămășițele aparțineau unor pești de apă dulce prinși într-un lac din apropiere.

„Nu știm cu exactitate cum a fost gătit peștele, dar având în vedere lipsa dovezilor de expunere la temperaturi ridicate, este clar că nu a fost gătit direct în foc și nu a fost aruncat în foc ca material pentru ardere”, a declarat arheologul Jens Najorka de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, potrivit sursei citate.

Dovada care atestă că omul preistoric a folosit focul pentru gătirea alimentelor

Sursa Foto: Phys

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii preistorici au consumat pește, iar acesta, fiind bogat în acizi grași omega și alți nutrienți, a ajutat creierul uman să se dezvolte.

Ce mâncau strămoșii oamenilor în urmă cu 2 milioane de ani

În situl arheologic Gesher Benot Ya’aqov din Israel, oamenii de știință au mai descoperit fructe, nuci, semințe și multe specii de mamifere terestre, de dimensiuni mici și mari. S-au găsit, de asemenea, unelte din silex, bazalt și calcar despre care se crede că erau folosite pentru pregătirea mesei. Potrivit unui studiu realizat de antropologi din Israel și Portugalia, dieta oamenilor preistorici era bazată pe foarte multe grăsimi.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top