Efectele Brexit: Oamenii de afaceri cer guvernului britanic facilitarea accesului muncitorilor străini în țară
Apar consecințe ca urmarea a Brexitului. Oamenii de afaceri cer guvernului să faciliteze accesul muncitorilor străini în țară pentru a combate deficitul de forță de muncă. Directorul lanțului de magazine Next a declarat pentru BBC că migrația trebuie să fie controlată în așa fel încât să aducă beneficii și nu să paralizeze economia. Lordul Simon Wolfson spune că nu asta și-a dorit de la Brexit.
Se dorește facilitarea accesului muncitorilor străini în Marea Britanie
De la intrarea în vigoare a noilor reguli Brexit, cetățenii UE nu mai au libertatea de circulație pentru a trăi și a munci în Marea Britanie. Patronii simt tot mai mult efectele ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. Lordul Simon Wolfson care patronează lanțul de magazine Next cere guvernului să faciliteze accesul muncitorilor străini în țară.
“Avem oameni care stau la coadă pentru a veni în această țară pentru a culege recolte care putrezesc pe câmpuri, pentru a lucra în depozite care altfel nu ar fi funcționale, iar noi nu îi lăsăm să intre. Și trebuie să adoptăm o abordare diferită față de migrația productivă din punct de vedere economic”, a declarat Simon Wolfson, potrivit BBC.
Cele mai recente date oficiale arată că șomajul din Regatul Unit a atins cea mai scăzută rată din 1974. Paradoxul este că locurile de muncă vacante rămân la un nivel istoric. Lord Wolfson spune că și din această cauză inflația a stins un nivel record.
Un studiu publicat în luna august 2022 de Universitatea din Oxford sugerează că politica britanică de imigrație este unul dintre factorii care contribuie la deficitul de forță de muncă.
Observatorul de Migrație arată că numărul de vize eliberate persoanelor din UE în 2021 – 43.000, a scăzut dramatic față de anii trecuți (230.000-430.000), înainte de Brexit.
Simon Wolfson care este membru în Camera Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit cere guvernului deschiderea pieții muncii la nivel internațional și impunerea unei taxe pentru firmele care angajează lucrători străini. Scopul este încurajarea patronilor britanici să recruteze cu prioritate din forța de muncă internă.
“Când te uiți la majoritatea oamenilor din Marea Britanie, cred că au o abordare foarte pragmatică față de imigrație. Da, să o controleze acolo unde este dăunătoare pentru societate, dar să lase să intre oamenii care pot contribui”, a declarat Simon Wolfson, potrivit sursei citate.
Marea Britanie a ieșit din UE la 1 ianuarie 2021
Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a ieșit definitiv din Uniunea Europeană la data de 1 ianuarie 2021, după încheierea perioadei de tranziție care a durat 11 luni. Începând din 2021 au apărut schimbări legate de călătorie, muncă, comerț între Marea Britanie și țările membre ale blocului comunitar. Tot de la 1 ianuarie 2021 Regatul Unit a implementat un nou sistem de imigrație bazat pe puncte -PBS – Point-based immigration system care se aplică tuturor cetățenilor europeni.
Potrivit BBC, guvernul britanic spune că și-a respectat promisiunea Brexit de a prelua controlul asupra frontierelor Regatului Unit. Pe de altă parte, guvernul precizează că lucrătorii străini pot intra în țară, în continuare, prin intermediul vizelor de calificare și al programului de agricultură sezonieră.
