Connect with us

newspass.ro

Elveția: Banca Centrală a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa

Elveția: Banca Centrală a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa

Business

Elveția: Banca Centrală a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa

Sursa Foto: Flipboard

Elveția: Banca Centrală a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa

În 2021 Banca Centrală din Elveția a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa de 116 ani. Instituția a înregistrat o pierdere operațională de 132 de miliarde de franci elvețieni în 2022. Acesta este un record negativ și vine după un profit de 26,9 miliarde de franci elvețieni în anul precedent. Specialiștii vorbesc despre cea mai mare pierdere din istoria băncii centrale, scrie finanza.repubblica.

Pierderi istorie înregistrate de Banca Centrală a Elveției

În toată istoria sa de 116 ani, Banca Centrală a Elveției nu a mai înregistrat pierderi atât de mari. 2022 a fost un an care nu va fi uitat, cu siguranță. Potrivit sursei citate, pierderea este egală cu 18% din PIB-ul țării de 744,5 miliarde de franci elvețieni.

Prăbușirea evaluărilor deținerilor de valută, care s-au acumulat ca urmare a achizițiilor efectuate pentru a slăbi francul elvețian, a avut o mare greutate.

Pierderea pe pozițiile în valută s-a ridicat la aproximativ 131 de miliarde de CHF, iar pierderea pe pozițiile în franci elvețieni la aproximativ 1 miliard de CHF.

Astfel a rezultat un câștig de evaluare de 0,4 miliarde de franci elvețieni din deținerile de aur.

Suma alocată provizioanelor pentru rezervele valutare se va ridica la 9,6 miliarde CHF. Luând în considerare rezerva de distribuție curentă de 102,5 miliarde CHF, rezultă o pierdere în bilanț de aproximativ 39 de miliarde CHF.

Recordul precedent de pierderi a fost de 23 de miliarde de franci elvețieni, înregistrat în 2015. Din acest motiv, Banca Centrală a Elveției nu va face plățile obișnuite către guvernul său, statele membre și acționari. Acestea ar urma să fie afectate.

Profit de 26 miliarde de franci în 2021

Doar 2022 a fost un an prost pentru Banca Centrală a Elveției. Specialiștii susțin că în 2021 Banca Centrală a Elveției a înregistrat  și raportat un profit de 26 de miliarde de franci.

În conformitate cu dispozițiile Legii privind Banca Națională și cu acordul de distribuire a profitului dintre Departamentul Federal de Finanțe și BNS, această pierdere face imposibilă o distribuire pentru exercițiul financiar 2022. Aceasta se referă atât la plata unui dividend către acționarii BNS, cât și la distribuirea profitului către Confederație și cantoane.

Banca Centrală a Elveției a fost fondată la data de 20 iunie 1907 și are sediul la Berna. Este o instituție ce deține o poziție financiară centrală independentă și care, în conformitate cu statutul său, reprezintă interesele financiare naționale ale Elveției.

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top