Connect with us

newspass.ro

Executivul Uniunii Europene a propus plafonarea prețului gazelor naturale

Executivul Uniunii Europene a propus plafonarea prețului gazelor naturale

World

Executivul Uniunii Europene a propus plafonarea prețului gazelor naturale

Sursa Foto: Multi News

Executivul Uniunii Europene a propus plafonarea prețului gazelor naturale

Comisia Europeană a propus plafonarea prețului gazelor naturale. Plafonul va fi disponibil timp de un an, începând cu data de 1 ianuarie 2023, după cum a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson. Este vorba despre un mecanism temporar care să permită plafonarea prețului en-gros pe piața de referință la gaze naturale din Uniunea Europeană. Potrivit CNBC, acest mecanism vizează întreg blocul comunitar.

Comisia Europeană propune plafonarea prețului gazelor naturale

Executivul Uniunii Europene a propus marți, 22 noiembrie, plafonarea prețului gazelor naturale pentru blocul comunitar, începând de la 1 ianuarie 2023. Este vorba despre prețul contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam. Acolo sunt stabilite prețurile de referință pe piața europeană.

Plafonarea face parte dintr-un mecanism de corectare a pieței care va fi examinat de miniștrii europeni ai Energiei reuniți la Bruxelles. Potrivit sursei citate, acest mecanism este însoțit de condiții severe pentru a convinge statele membre UE, reticente la un astfel de dispozitiv.

Plafonul ar urma să intre automat în vigoare când prețurile TTF ar depăși nivelul de 275 euro/megawatt oră timp de două săptămâni consecutive. Regula este valabilă și pentru când prețurile TTF vor fi cu 58 de euro peste prețul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile pe tranzacționare.

“Propunem plafonarea prețului gazelor TTF (Title Transfer Facility) pentru a ne proteja populația și întreprinderile de creșteri extreme ale prețurilor”, a anunțat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

Ideea de a plafona prețurile a divizat țările UE timp de mai multe luni. Diplomații sunt de părere că este puțin probabil ca plafonul propus marți de Comisia Europeană să fie agreat de miniștrii energiei. În cursul zilei de joi, 24 noiembrie, oficialii din cele 27 de țări membre UE vor dezbate această posibilitate.

Plafonul va fi valabil timp de un an

Dacă va fi aprobat de țările din UE, plafonul va fi valabil timp de un an, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Comisarul european pentru energie a subliniat că acest plafon va intra în vigoare numai dacă contractul depășește acest nivel și dacă diferența dintre plafon și prețul global al gazelor naturale lichefiate depășește 55 de euro timp de 10 zile consecutive de tranzacționare.

Kadri Simson a declarat că mecanismul a fost conceput pentru a fi eficient, fără a pune în pericol securitatea aprovizionării UE, funcționarea piețelor energetice ale UE și stabilitatea financiară.

Potrivit spuselor sale, aceasta este modalitatea prin care se pot preveni și aborda episoadele de prețuri excesive la gaze care nu sunt în concordanță cu tendințele globale ale prețurilor.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top