Fotografia care a oprit timpul în loc. Cum a fost posibilă realizarea ei
O fotografie cu totul deosebită realizată în 1964 a făcut timpul să stea în loc. Asta se spune despre creația lui Harold Doc Edgerton care este văzută ca o operă de artă. Autorul, care a murit în 1990 la vârsta de 86 de ani, este considerat părintele fotografiei de mare viteză. Fotografia arată un glonț de calibrul 30 care străpunge un măr și dezvăluie detalii extraordinare, imposibil de văzut în alte contexte. Autorul fotografiei a folosit-o pentru a ilustra o prelegere intitulată Cum să faci sos de mere?. Potrivit CNN, renumitul profesor și-a dorit să explice studenților săi tehnologia de pionierat flash care l-a ajutat să facă fotografie.
Fotografia care a oprit timpul în loc
Harold Edgerton este considerat părintele fotografiei de mare viteză. S-a stins din viață în 1990 la vârsta de 86 de ani, dar a lăsat în urma sa o avere inestimabilă și multe capodopere. Fostul său student și asistent didactic și-a amintit că obișnuia să glumească cu maestrul spunând că a fost nevoie de treime de microsecundă pentru a face această fotografie și o dimineață pentru a curăța mizeria.

Sursa Foto: Ground News
Edgerton, născut în Nebraska, a creat un bliț care era mult mai scurt și mai ușor de controlat decât camerele video cu pulberi flash care combinau combustibilii metalici și agenți oxidanți pentru a produce o reacție chimică scurtă și strălucitoare.
Descoperirea lui a fost mai mult o chestiune de fizică decât de chimie. După ce a ajuns la MIT în anii 1920, a dezvoltat un tub flash umplut cu gaz xenon care, atunci când este supus la tensiune înaltă, ar face ca electricitatea să sară între doi electrozi pentru o fracțiune de secundă.
Profesorul Edgerton a dezvoltat un microbliț care folosea aer simplu în loc de xenon, cu ajutorul căruia a surprins imagini ce au devenit celebre în toată lumea.
Mărul și glonțul care trece prin el este una dintre cele mai cunoscute, dar mai sunt și altele: păsări colibri în timpul zborului, crose de golf lovind mingi și chiar explozii de bombe nucleare.
Cele mai memorabile au rămas, însă, fotografiile lui Edgerton cu glonț, din anii 1960. Asistentul său a dezvăluit că provocarea nu era producerea unui bliț ci oprirea camerei la momentul potrivit.
Sunetul glonțului folosit ca declanșator
Potrivit CNN, pentru că reacțiile umane erau prea lente pentru a face fotografia manual, astfel că profesorul Harold Edgerton a folosit sunetul glonțului ca declanșator. Asistentul marelui profesor a dezvăluit cum a fost posibilă realizarea acestei fotografii devenită celebră în toată lumea. Astfel, Edgerton a amplasat un microfon în afara cadrului, iar când unda de șoc a lovit microfonul, acesta a declanșat blițul.

Sursa Foto: ICP
Fostul student și asistent didactic al profesorului Edgerton, J. Kim Vandiver spune că la realizarea celebrei fotografii a cântărit mult ochiul artistic al profesorului. Cu toate astea, el obișnuia să spune că nu este artist, ci inginer, și respingea laudele primite.
Cercetările și descoperirile lui Edgerton au avut un impact major asupra științei și industriei. În memoria sa a fost înființat un centru care îi poartă numele (Edgerton-1992).
