Connect with us

newspass.ro

Franța: vot istoric privind dreptul la avort în Constituție

Franța: vot istoric privind dreptul la avort în Constituție

World

Franța: vot istoric privind dreptul la avort în Constituție

Sursa Foto: Le Figaro

Franța: vot istoric privind dreptul la avort în Constituție

Vot istoric în Franța! Parlamentarii francezi au votat joi, 24 noiembrie, pentru a adăuga dreptul la vot în Constituție, ca răspuns la schimbările recente din Polonia și Statele Unite. Parlamentarii din partidul de stânga și coaliția de centru, aflată la putere, au ajuns la un acord privind formularea noii clauze, care a fost adoptată cu o majoritate uriașă. Potrivit France24, în Franța, întreruperea voluntară de sarcină nu mai este pedepsită prin lege din 1975, dar avortul a rămas într-o mare măsură, un tabu.

Vot istoric în Franța privind dreptul la avort în Constituție

Au fost 337 de voturi și 32 de voturi împotrivă, urmând ca proiectul de lege să fie trimis spre aprobare Senatului, majoritar conservator. Potrivit sursei citate, inițiativa a fost motivată de decizia explozivă a Curții Supreme a SUA de a anula dreptul americanilor la procedurile de întrerupere a sarcinii.

Lege garantează eficiența și accesul egal de a întrerupe voluntar o sarcină, după cum se arată în completarea constituțională propusă la articolul 66.

Proiectul de lege a fost susținut de către deputata Mathilde Panot, care a dedicat votul său femeilor din Ungaria, Polonia și Statele Unite.

Panot, care a promovat legislația împreună cu Emmanuel Macron a declarat că această măsură a fost necesară în Franța, pentru a o proteja împotriva unei regresii.

“Adunarea vorbește lumii întregi, țara noastră vorbește lumii”, a transmis Mathilde Panot de la LFI.

Avortul a fost legalizat în Franța în 1974, printr-o lege susținută de Ministrul Sănătății Simone Veil, considerată o icoană a drepturilor femeilor. Președintele Emmanuel Macron i-a acordat onoarea de a fi înmormântată la Panteon, în 2018.

O încercare similară a fost respinsă de Senat

În luna octombrie a acestui an, o încercare similară de a introduce dreptul la avort în Constituție, a fost respinsă de către Senat. Aceasta este a doua încercare ce va avea nevoie de undă verde în camera superioară, urmând să fie votată în cadrul unui referendum național.

Acordul de joi a fost un caz rar de înțelegere între LFI, formațiunea de stânga și aliații de centru ai lui Macron din Adunarea Națională.

Mai mulți politicieni conservatori s-au arătat reticenți cu privire la această lege pe care o considerat-o inutilă în contextul protecțiilor legale existente.

După votul de joi, deputații de stânga și din tabăra prezidențială s-au ridicat în picioare și au aplaudat. Aleșii de dreapta și cei de extremă-dreapta au fost mult mai reținuți. Președinta Comisiei Juridice, care face parte din echipa lui Macron a declarat că acesta este un pas mare, dar nu este decât primul pas. Următorul mare obiectiv este convingerea Senatului că legea trebuie să treacă mai departe.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top