Germania aprobă un set de reforme pentru atragerea muncitorilor străini
Vești bune pentru cetățenii străini care vor să muncească în Germania. Statul german pregătește un sistem pe puncte pentru a-i atrage spre activități pe teritoriul țării. Se dorește facilitarea imigrației pentru lucrătorii calificați. Guvernul a convenit asupra unui set de reforme care a fost aprobat miercuri, 30 noiembrie 2022, potrivit The Local. Piața se confruntă cu un deficit de forță de muncă și a devenit o prioritate atragerea muncitorilor din afara Uniunii Europene.
Sistem pe puncte pentru atragerea muncitorilor străini
Guvernul german s-a inspirat după modelul canadian și a aprobat un cadru legislativ pentru instituirea unui sistem pe puncte. Oficialii doresc atragerea muncitorilor din afara Uniunii Europene, în contextul unui deficit major de forță de muncă. Sunt căutați muncitorii calificați dispuși să lucreze în Germania, în mai multe domenii de activitate. Actul normativ stabilește condițiile în care străinii pot sta în țară, timp în care își caută loc de muncă.
Este nevoie de lucrători vorbitori de limba germană, în domeniul medical, în IT, dar și în gastronomie. Potrivit Reuters, legea le va permite să locuiască în Germania timp de un an pentru a-și căutat de muncă.
“Vrem să ne unim forțele pentru ca oamenii să-și dorească să vină la noi, să trăiască și să muncească, a declarat secretarul de stat pentru migrație și integrare”, Reem Alabali-Radovan.
Proiectul a fost aprobat miercuri, 30 noiembrie și este susținut de către patronatul german care a apreciat inițiativa. Directorul adjunct al Federației germane a camerelor de comerț și industrie a declarat că acesta este drumul ce trebuie urmat. Marile companii susțin reforma și așteaptă forță de muncă străină în Germania.
Și în Marea Britanie este nevoie de forță de muncă. Oamenii de afaceri au cerut guvernului să faciliteze accesul muncitorilor străini în țară. Se vorbește tot mai mult despre efectele Brexitului. Directorul lanțului de magazine Next spune că nu asta și-a dorit de la Brexit. El este de părere că migrația ar trebui să fie controlată în sensul de a aduce beneficii și nu de a paraliza economia.
Un studiu publicat de Universitatea Oxford arată că printre principalii factori care contribuie la deficitul de forță de muncă se numără politica britanică de imigrație.
Simon Wolfson care conduce lanțul de magazine Next cere guvernului britanic să deschidă piața muncii la nivel internațional și nu doar atât. El consideră necesară impunerea unei taxe pentru firmele care angajează lucrători străini.
