Google: O înfrângere la Curtea Supremă ar transforma Internetul în rău
Google, care deține YouTube, duce o bătălie în instanță cu miză mare pentru a stabili dacă recomandările YouTube generate algoritmic sunt scutite de protecția de răspundere caracteristică Big Tech, secțiunea 230 din Communications Decency Act. Într-un document juridic, Google precizează că o posibilă înfrângere la Curtea Supremă ar transforma Internetul în rău, potrivit CNN. Reprezentanții companiei susțin că o decizie nefavorabilă ar putea veni la pachet cu consecințe neplăcute, nedorite de nimeni.
Google – proces la Curtea Supremă
O decizie nefavorabilă față de Google într-un caz foarte urmărit la Curtea Supremă în acest trimestru, referitor la motorul de recomandare al YouTube, ar putea avea consecințe neintenționate pentru o mare parte a internetului. Acesta este mesajul transmis joi, 12 ianuarie 2023 de gigantul de căutare, într-un document juridic.
În general secțiunea 230 protejează platformele tehnologice de procese legate de deciziile de moderare a conținutului luate de companii.
Cu toate astea, o decizie a Curții Supreme care spune că recomandările bazate pe inteligență artificială nu se califică pentru aceste protecții ar putea “amenința funcțiile de bază ale internetului. Asta au susținut reprezentanții Google într-un memoriu, în contextul procesului cu care se confruntă.
Cei de la Google au argumentat că site-uri precum Google și Etsy depind de algoritmi pentru a trece prin conținutul creat de utilizatori și pentru a afișa conținutul relevant pentru fiecare.
“Dacă reclamanții ar putea să se sustragă Secțiunii 230 vizând modul în care site-urile web sortează conținutul sau încercând să tragă la răspundere utilizatorii pentru că au apreciat sau împărtășit articole, internetul s-ar transforma într-o dezordine dezorganizată și într-un câmp minat de litigii”, au transmis reprezentanții Google.
Potrivit CNN, la baza acestui caz de află acuzațiile potrivit cărora Google a încălcat, prin algoritmii săi de conținut, o lege antitero din SUA și a recomandat utilizatorilor videoclipuri Youtube pro-ISIS. În acest proces, reclamanta este familia lui Nohemi Gonzales care a fost ucisă într-un atac ISIS din 2015 în Paris.
Cazul Gonzales vs. Google – punct de referință pentru moderarea conținutului
Tragedia din 2015 a dat naștere cazului Gonzales vs. Google considerat un punct de referință pentru moderarea conținutului. Pe de o parte, familia lui Nohemi Gonzales acuză Youtube că a recomandat videoclipuri pro-ISIS. De cealaltă parte, Google spune că YTB detestă terorismul și că acțiunile sale sunt din ce în ce mai eficiente pentru limitarea răspândirii de conținut terorist pe platforma sa.
Cazul Gonzales vs. Google este unul dintre primele ale Curții Supreme de Justiție care au luat în considerare secțiunea 230 de la adoptarea ei în 1996.
Într-un memoriu juridic recent, administrația Biden a transmis că protecția oferită de secțiunea 230 nu ar trebui să se extindă la algoritmii de recomandare.
De altfel, președintele SUA a cerut de ceva vreme modificare secțiunii 230, considerând că platformele tehnologice ar trebui să își asume mai multă responsabilitate pentru conținutul care apare pe siteurile lor.
