Connect with us

newspass.ro

Grevă generală în Franța din cauza modificărilor aduse pensiilor

Grevă generală în Franța din cauza modificărilor aduse pensiilor

World

Grevă generală în Franța din cauza modificărilor aduse pensiilor

Sursa Foto: The Guardian

Grevă generală în Franța din cauza modificărilor aduse pensiilor

Este Joia neagră în Franța prilejuită de greva generală organizată din cauza modificărilor aduse pensiilor. Se pare că programul de reforme al președintelui Macron se confruntă cu un moment de răscruce, iar sindicatele anunță greve și proteste împotriva planurilor sale de a împinge înapoi vârsta de pensionare. Un nou proiect de lege care urmează să treacă de Parlament va crește vârsta oficială la care oamenii pot înceta lucreze de la 62 la 64 de ani, scrie BBC.

Grevă generală în Franța

Haos generalizat în Franța ca urmare a grevei organizate de sindicate împotriva modificărilor aduse de guvern la sistemul de pensii. Ziua de astăzi este primul test major al hotărârii populației de a-l forța pe președinte să renunțe la planurile de creștere a vârstei oficiale de pensionare. În acest context, liderii sindicali au făcut apel la o mobilizare masivă.

Serviciile de trenuri intercity și de navetiști sunt grav perturbate. Mai multe școli și servicii publice sunt închise. Pe aeroportul Orly din Paris, unul din cinci zboruri a fost anulat, iar la metrou doar cele două linii fără șofer funcționează normal.

Sunt așteptate manifestații de amploare atât la Paris, cât și în alte orașe din țară. Forțele de ordine au ieșit în stradă și sunt pregătite să intervină.

Totul pleacă de la modificările aduse vârstei de pensionare. Conform propunerilor prezentate la începutul acestei luni de premierul Élisabeth Borne, din 2027, oamenii vor trebui să lucreze 43 de ani pentru a beneficia de o pensie completă, față de pragul de 42 de ani din prezent.

Toate sindicatele din țară – inclusiv așa-numitele sindicate “reformiste” pe care guvernul spera să le câștige de partea sa – au condamnat măsura, la fel ca și opoziția de stânga și de extremă dreapta din Adunarea Națională.

Reforma se dovedește a fi foarte nepopulară în rândul publicului, potrivit celor mai noi sondaje. Un procent de 68% dintre francezi se declară împotriva creșterii vârstei de pensionare.

Guvernul susține că protejează sistemul de pensii

Pe de altă parte, Guvernul francez susține că aceasta este o măsură vitală pentru protejarea sistemului francez de pensii.

Pentru a-i determina pe oameni să accepte schimbarea, premierul Franței a invocat principiul solidarității între generații.

Guvernul este de părere că situația se înrăutățește pentru că raportul dintre cei care muncesc și cei care se pensionează scade rapid.

Nu doar Franța ia măsuri pentru a crește vârsta oficială de pensionare. Italia și Germania au urcat-o la 67 de ani, iar Spania la 65. În Regatul Unit al Marii Britanii, vârsta de pensionare este de 66 de ani.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top