India învăluită de un nor toxic. Poluarea a depășit pragul considerat sever
India se confruntă cu un nou episod de poluare severă care se intensifică în perioada premergătoare iernii. Autoritățile recomandă locuitorilor din New Delhi să evite deplasările care nu sunt obligatorii. Gradul de poluare este sever, în condițiile în care concentrațiile de particule din aer au depășit cu mult nivelurile admise. Potrivit Reuters, agenții poluanți sunt favorizați de temperaturile scăzute și vânturile de intensitate mică.
Poluare severă în India
Potrivit sursei citate, a devenit o obișnuință ca nivelurile de poluare să atingă cote maxime în sezonul rece, în India. Aerul este irespirabil din cauza agenților poluanți și situația persistă de ani buni. Serviciul indian care monitorizează calitatea aerului a transmis că ceața apare gradual pe măsură ce scad temperaturile minime. Astfel se deteriorează indicele de calitate al aerului făcând din New Delhi cea mai poluată capitală din lume.
În anumite zone, indicele de calitate a aerului a depășit pragul de 400, considerat sever, în anumite zone din capitală. Nivelul de particule fine – 180 micrograme per metru cub de aer – este de trei ori mai mare decât limita admisă (60).
Poluarea a ucis 2,3 milioane de indieni în 2019
Potrivit BBC, cel mai recent studiu Lancet arată că poluarea a dus la peste 2,3 milioane de decese premature în India, în anul 2019. Dintre acestea, aproape 1,6 milioane de decese s-au datorat numai poluării aerului, iar peste 500.000 au fost cauzate de poluarea aerului.
În India aerul poluat ucide peste 1 milion de persoane în fiecare an. Cu toate că s-a înregistrat o scădere a deceselor atribuite tipurilor de poluare asociate cu sărăcia extremă, cum ar fi poluarea aerului din gospodării și poluarea apei, această scădere a fost compensată de creșterea numărului de decese cauzate de poluarea industrială, poluarea aerului înconjurător și poluarea chimică toxică.
Potrivit studiului, peste 90% dintre decesele cauzate de poluare au avut loc în țările cu venituri mici și medii, India fiind pe primul loc, cu 2,36 milioane, iar China pe locul doi, cu 2,1 milioane de decese.
În general orașele din India au dominat clasamentele globale privind poluarea. Un studiu realizat de către un grup de cercetare american a dezvăluit că cele mai mari probleme sunt în nordul țării. Acolo, peste 480 de milioane de persoane se confruntă cu cele mai extreme niveluri de poluare a aerului din lume. În 2019, concentrația medie de particule din India a fost de 70, 3 micrograme per metru cub de aer, cea mai mare din lume. Linia directoare trasată de Organizația Mondială a Sănătății este de 10 micrograme per metru cub de aer.
