Connect with us

newspass.ro

Inundații în Albania! Cel puțin șapte familii au fost evacuate din regiunea Shkodra

Inundații în Albania! Cel puțin șapte familii au fost evacuate din regiunea Shkodra

World

Inundații în Albania! Cel puțin șapte familii au fost evacuate din regiunea Shkodra

Sursa Foto: Accuweather

Inundații în Albania! Cel puțin șapte familii au fost evacuate din regiunea Shkodra

Albania se confruntă cu inundații dezastruoase cauzate de ploile abundente din ultimele zile. Cel puțin șapte familii au fost evacuate din regiunea Shkodra, la aproximativ 140 de kilometri de Tirana. Mai multe zone sunt în pericol din cauza alunecărilor de teren. Două persoane și-au pierdut viața după ce mașina în care se aflau a fost luată de ape. Potrivit USnews, este vorba despre un tată și fiul său care se aflau pe un drum montan. Sute de hectare au fost inundate după ce cursurile de apă au ieșit din matcă și s-au revărsat.

Un tată și fiul său au murit după ce mașina le-a fost luată de ape

Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiul său de 18 ani au fost dat dispăruți duminică, 20 noiembrie, după ce mașina în care se aflau a fost luată de apă, în nordul țării. În mașină se afla și o fată, care a reușit să scape cu ajutorul localnicilor. Autoturismul a fost pur și simplu înghițit de un râu în timpul inundațiilor.  Din păcate pentru tată și fratele ei nu s-a putut face nimic.

“Tatăl fetei și fratele ei de 18 ani au fost luați de ape, iar poliția face eforturi pentru a-i găsi pe dispăruți”, a declarat serviciul de Poliție al Albaniei pe pagina de Facebook.

În zonele afectate, autoritățile au luat decizia de a închide școlile, în timp ce serviciile de urgență au început evacuarea oamenilor din apropierea orașului Shkoder. Mai multe hectare de teren din regiunile Shkodra și Lezha au fost inundate ca urmare a unor cursuri de apă care au ieșit din matcă.

În 2022 Albania s-a confruntat cu cea mai mare secetă din ultimii ani

Albania, care își bazează toată producția internă de energie electrică pe hidro, a cunoscut cea mai gravă secetă din ultimii ani în cursul anului 2022. În aceste condiții guvernul a fost nevoit să importe mai multă energie.

Compania de stat de furnizare a energiei electrice KESH a declarat că ploile din ultimele 24 de ore i-au umplut rezervoarele. Cu toate că producea la capacitate maximă a trebuit să evacueze apa pentru a menține în siguranță două dintre barajele sale.

Cele mai abundente precipitații s-au înregistrat în zonele nordice Shkoder și Lezhe. Autoritățile au emis avertizare de inundații și în Tirana, Durres, Fier, Kukes, și Gijorokaster. Sunt prognozate precipitații suplimentare cel puțin până la data de 21 noiembrie.

Sunt posibile alunecări de teren în zonele colinare sau muntoase în special acolo unde solul a devenit saturat în urma precipitațiilor abundente. Autoritățile iau în calcul să închidă temporar anumite drumuri. De asemenea, vremea rea ar putea provoca întârzieri și anulări pe aeroporturile regionale. Inundațiile ar putea bloca liniile feroviare regionale, și se anunță întârzieri ale trenurilor de marfă/pasageri.

Ar putea dura luni întregi până când apele se vor retrage și până când autoritățile vor curăța zonele puternic afectate.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top