Japonia: Guvernul din Tokyo plătește oamenii pentru a se muta din oraș
Populația capitalei Tokyo a devenit atât de mare încât guvernul plătește familiile să se mute în zonele rurale. Japonezii care decid să renunțe la viața de oraș sunt recompensați de către autorități. Este vorba despre un efort al guvernului de a revitaliza zonele rurale și de a stimula rata natalității aflată în scădere. Stimulentele se aplică copiilor cu vârste sub 18 ani sau celor de 18 ani, aflați în întreținere, dacă încă urmează cursurile liceale, scrie CNN.
Guvernul din Tokyo plătește oamenii să se mute
Japonia se oferă să plătească familiile pentru a se muta din capitala sa deja supraaglomerată. Începând cu luna aprilie, familiile din zona metropolitană Tokyo, vor fi eligibile pentru a primi 1 milion de yeni, adică 7.700 de dolari, pentru fiecare copil, dacă aleg să se mute în zone mai puțin populate din țară. Regula este valabilă și pentru familiile monoparentale.
Nu este prima dată când guvernul încearcă să folosească stimulente pentru a financiare pentru a încuraja oamenii să plece. Planul de data aceasta este mult mai generos, fiind vorba despre o sumă de trei ori mai mare decât cea oferită în prezent.
Tokyo este cel mai populat oraș al Japoniei, cu aproximativ 37 milioane de locuitori. În ultimii zeci de oameni, japonezii au migrat în centrele urbane în căutarea unor oportunități de muncă.
Datele guvernamentale publicate în 2021 arată că înainte de pandemia de Covid, numărul persoanelor care se mutau în Tokyo depășea cu până la 80.000 pe an numărul celor care alegeau să părăsească orașul.
Acest model de migrație, combinat cu îmbătrânirea rapidă a populației, a lăsat zonele rurale cu tot mai puțini locuitori. Milioane de case au rămas goale după ce japonezii s-au orientat către orașele mari și în special către capitala Tokyo.
Mai mult de jumătate din municipalitățile țării, cu excepția celor 23 de districte din Tokyo, se așteaptă să fie desemnate ca zone subpopulate, potrivit unui recensământ național.
Costurile de trai au crescut exponențial
Între timp, în marile orașe, spațiul s-a epuizat rapid, iar prețurile au crescut vertiginos. Tokyo este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume ca nivel de trai ocupând locul cinci la nivel global în 2022.
Migrația tinerilor din mediul rural către orașele aglomerate este un factor cheie în criza demografică a Japoniei. În ultimii ani, numărul deceselor a fost mai mare decât cel al nașterilor, iar experții vorbesc despre mai mulți factori.
Este vorba despre costul ridicat al vieții, spațiul limitat și lipsa de sprijin pentru îngrijirea copiilor în marile orașe. Tot mai puține cupluri aleg să devină părinți, spun specialiștii.
Capitala Japoniei are cea mai mică rată de fertilitate dintre toate cele 47 de prefecturi din Japonia.
