Lemnul – materie primă pentru bateriile viitorului
Producătorii de mașini electrice sunt în căutarea unor alternative la metalele rare folosite în tehnologia clasică. În urmă cu opt ani, un mare producător de hârtie din Finlanda și-a dat seama că lumea se schimbă și că hârtia intră într-un declin. Pe măsură ce cererea de vehicule electrice crește, oamenii de știință caută materiale pentru a produce baterii durabile. Lignina, substanța care face ca arborii să fie lemnoși, se prefigurează a fi un concurent puternic, scrie BBC.
Lemnul – materie primă pentru bateriile viitorului
Lignina stă la baza creării bateriilor viitorului. Este un polimer care conține carbon, iar carbonul este un material excelent pentru o componentă vitală a bateriilor, numită anod.
Aproximativ 30% din copac este lignină, în funcție de specie, restul fiind în mare parte celuloză.
În Finlanda există o companie Stora Enso, care se descrie ca fiind “unul dintre cei mai mari proprietari privați de păduri din lume”. În prezent transformă copacii în produse din lemn, hârtie și ambalaje. Dorind să se alinieze trendului și să răspundă nevoilor viitorului, acum vrea să producă și baterii – baterii pentru vehicule electrice care se încarcă în doar opt minute.
Compania a angajat ingineri care să analizeze posibilitatea de a folosi lignina, un polimer care se găsește în copaci. Lignode este soluția pentru baterii pe bază de lignină de la Stora Enso.
“Lignina este lipiciul din copaci care lipește fibrele de celuloză și care, de asemenea, face copacii foarte rigizi”, a explicat Lauri Lehtonen, director Lignode.
Inginerii de la Stora Enso au decis că ar putea extrage lignina din deșeurile de celuloză deja produse în unele dintre unitățile lor și să o prelucreze pentru a obține un material de carbon pentru anozii de baterii.
Baterie care se încarcă în 8 minute
Stora Enso spune că ar putea să realizeze o baterie cu ioni de litiu sau cu ioni de sodiu care poate fi încărcată în doar opt minute. Încărcarea rapidă este un obiectiv cheie pentru dezvoltatorii de baterii pentru vehicule electrice.
Firma lucrează în parteneriat cu compania suedeză Northvolt și intenționează să fabrice baterii începând cu anul 2025.
Aceasta nu este singura firmă care explorează potențialul ligninei în dezvoltarea de baterii. Un exemplu este Bright Day Graphene din Suedia, care produce grafen – o altă formă de carbon – din lignină.
Desigur că se pune și problema sustenabilității. Deja copacii erau sacrificați pentru o serie de scopuri, acum au apărut și bateriile electrice. Un purtător de cuvânt al Stora Enso confirmă faptul că, în prezent, toată lignina pe care o folosește compania este “un flux secundar al procesului de fabricare a pastei de hârtie”, iar utilizarea acesteia nu crește numărul de copaci tăiați sau volumul de lemn folosit la fabricarea pastei de hârtie.
