Măsuri împotriva crizei energetice. Țările din UE sunt de acord cu plafonarea prețului gazelor
Țările membre ale blocului comunitar UE iau măsuri pentru diminuarea efectelor crizei energetice cu care se confruntă. Cel mai recent, statele din Uniunea Europeană s-au pus de acord în privința plafonării prețului gazelor naturale. Astfel, blocul celor 27 de state membre a convenit să impună un plafon în cazul în care prețul gazelor naturale depășește 180 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile. Potrivit Aljazeera, anunțul a fost făcut de către președinția cehă a Consiliului European, care reprezintă statele membre. Țările din Uniunea Europeană au ajuns la un acord după mai multe săptămâni de discuții.
Plafon pentru prețul gazelor naturale
Miniștrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui plafon al prețului gazelor după lungi săptămâni de discuții. Este vorba despre o măsură de urgență care a stârnit controverse și opinii diverse în cadrul blocului comunitar. Luni, 19 decembrie 2022, președinția cehă a Consiliului European a anunțat că s-a ajuns la un acord la Bruxelles. Statele membre au în vedere luarea unor măsuri pentru domolirea crizei energetice.
Potrivit sursei citate, plafonarea reprezintă cea mai recentă încercare a celor 27 de țări ale UE de a reduce prețurilor ridicate la gaze. După ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze către Europa, facturile consumatorilor au crescut semnificativ și au dus la o inflație record într-un timp scurt.
Potrivit surselor oficiale, luni, 19 decembrie 2022, oficialii Comisiei Europene au convenit să declanșeze un plafon în cazul în care prețurile la gaze naturale depășesc 180 de euro/megawatt/oră timp de trei zile pe contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer de gaze TTF care servește drept referință europeană.
Plafonul poate fi declanșat începând cu data de 15 februarie 2023. După ce va fi implementat, plafonul de preț va împiedica tranzacțiile efectuate pe contractele TTF de la începutul anului la un preț mai mare de 35 de euro /mwh peste un nivel de referință bazat pe evaluările existente ale prețului gazelor naturale lichefiate.
La scurt timp după anunțarea acordului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat spunând că decizia este un atac la adresa prețurilor de pe piață.
“Aceasta este o încălcare a stabilirii prețurilor pe piață, o încălcare a proceselor de piață. Orice referire la un plafon este inacceptabilă”, a declarat Dmitri Peskov.
Germania a votat pentru, Olanda și Austria s-au abținut
Germania a votat pentru acest acord, cu toate că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectul politicii asupra capacității Europei de a atrage aprovizionarea cu gaze pe piețele globale competitive din punct de vedere al prețurilor.
“Nimeni din Germania nu este împotriva prețurilor scăzute la gaze, dar știm că trebuie să fim foarte atenți să nu declanșăm ceva rău vrând să facem ceva bun”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.
Olanda și Austria s-au opus inițial cu privire la aplicarea plafonului pentru gaze naturale. Ulterior, la vot, cele două state membre UE s-au abținut pe motiv că plafonarea ar putea perturba piețele energetice europene și ar putea compromite securitatea energetică a Europei.
