Meteorit de 7,6 kg descoperit în Antarctica
O misiune în Antarctica a dezvăluit o descoperire uimitoare. Echipa internațională de cercetare condusă de Vinciane Debaille – Laboratorul G-Time, Universitatea Liberă din Bruxelles – s-a întors din misiune cu o mulțime de meteoriți. Dintre toți, există unul cu totul special. Este cel mai mare meteorit descoperit în regiunea polară din sudul Pământului și cântărește 7,6 kg. Datorită finanțării din partea Politicii Federale pentru Știință, trei misiuni VUB-ULB-NIPR (Japonia) au avut succes în Câmpul de gheață albastru Nansen, fiind descoperiți peste 600 de meteoriți, potrivit Myscience.
Meteorit de 7,6 kg descoperit în Antarctica
O echipă internațională de cercetători s-a întors recent din regiunea polară unde a fost într-o misiune de recunoaștere desfășurată în jurul stației belgiene Princess Elisabeth Antarctica.

Sursa Foto: SCI News
Cu ajutorul imaginilor din satelit și al coordonatelor GPS, echipa a mers să descopere potențialul mai multor zone de interes, identificate datorită muncii depuse de studenta Veronicăi Tollenaar, în teza de glaciologie la ULB.
Echipa de cercetători a fost condusă de Vinciane Debaille (FNRS-ULB) și compusă din Maria Schönbächler (ETH-Zurich), Maria Valdes (Field Museum of Natural History-U. Chicago) și Ryoga Maeda (VUB-ULB), și ghidată de Manu Poudelet (International Polar Guide Association).
Cercetătorii și-au asumat provocarea de a găsi noi zone de acumulare și meteoriți.
“A trebuit să ne confruntăm cu faptul că realitatea de pe teren este mult mai dificilă decât frumusețea imaginilor din satelit”, a explicat unul dintre cercetători.
Misiune încheiată cu succes
Deși condițiile au fost vitrege, cu temperaturi de -10 grade Celsius, vânt puternic, zăpadă groasă, zone periculoase, ocolișuri mari, misiunea a fost încheiată cu succes. Echipa de cercetători s-a bucurat de sprijinul lui Alain Hubert care cunoaște bine regiunea și a evitat zonele periculoase.
Zona de gheață albastră Nils Larsen, situată la aproximativ 60 de kilometri de stațiune, a fost recunoscută ca o zonă de acumulare care merită revizitată.
Echipa de cercetători s-a întors acasă cu o colecție de meteoriți, între care unul care cântărește 7,6 kg. Potrivit cercetătorilor, este un meteorit care provine din centura de asteroizi care și-a încheiat cursul în gheața albastră din Antarctica, așteptând câteva zeci de mii de ani pentru a fi descoperit.
Deși oficial misiunea în Antarctica s-a încheiat, treaba cercetătorilor continuă. Întorși la Bruxelles, aceștia vor decongela meteoriții în laboratorul Institutului Regal de Științe Naturale.
Ulterior, meteoriții descoperiți în regiunea polară din sudul pământului vor fi analizați pentru compoziția lor chimică și puși la dispoziția comunității științifice.
