Connect with us

newspass.ro

Meteoritul care a căzut în Marea Britanie poate elucida proveniența apei de pe Pământ

Meteoritul care a căzut în Marea Britanie poate elucida proveniența apei de pe Pământ

Discover

Meteoritul care a căzut în Marea Britanie poate elucida proveniența apei de pe Pământ

Sursa foto: The Times

Meteoritul care a căzut în Marea Britanie poate elucida proveniența apei de pe Pământ

Meteoritul Winchcombe ar putea oferi oamenilor de știință indicii importante cu privire la proveniența apei de pe Pământ. Meteoritul a căzut în 2021 în orașul Winchcombe, al cărui nume îl poartă. În urma mai multe analize, cercetătorii au descoperit că acesta conținea aproximativ 12% apă care este aproape identică cu apa de pe Pământ, scrie The Guardian. Meteoritul s-a prăbușit pe o alee din orașul Gloucestershire în luna februarie a anului trecut. Se crede că el ar putea conține indicii despre proveniența apei din oceanele Pământului.

Apă extraterestră descoperită într-un meteorit căzut din spațiu

Profesorul doctor Ashley King a declarat că existența apei în meteorit întărește ideea conform căreia rocile din spațiu au adus pe Pământ componente chimice cheie, în urmă cu miliarde de ani. Winchombe este considerat cel mai important meteorit recuperat în Marea Britanie. Oamenii de știință care au publicat prima analiză detaliată a meteoritului susțin că acesta a oferit informații fascinante.

“Meteoritul Winchcombe, unul dintre “cele mai imaculate” disponibile pentru analiză, a oferit oamenilor de știință “o privire ispititoare înapoi în timp până la compoziția originală a sistemului solar de acum 4,6 miliarde de ani”, a declarat Dr. Ashley King, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și autor al unei noi lucrări despre această rocă spațială, potrivit The Guardian.

Roca veche de 4,6 miliarde de ani a furnizat unele dintre cele mai convingătoare dovezi cum că apa a ajuns pe Pământ de la asteroizi din sistemul solar exterior. Apa care acoperă trei sferturi din suprafața Pământului a fost crucială pentru apariția vieții. Cu toate astea, originile sale au rămas un subiect de dezbatere activă în rândul oamenilor de știință.

Una dintre cele mai vehiculate teorii este că Pământul era sterp când s-a format întrucât regiunea interioară a sistemului solar era prea fierbinte pentru ca apa să se condenseze. Există teorii conform cărora apa pe Pământ a fost adusă de comete alcătuite din gheață și praf.

Primul meteorit care conține materiale prezente în timpul formării sistemului solar

Oamenii de știință spun că Winchcombe este primul meteorit din cea mai veche clasă de meteoriți, care conține materiale prezente în timpul formării sistemului solar, descoperit în Marea Britanie.

A fost colectat la câteva ore după ce s-a prăbușit pe o alee dintr-un oraș din Marea Britanie, ceea ce îl face un specimen rar, necontaminat. Winchcombe are 0,5 kg. Oamenii de știință au reușit chiar și să-i reconstituie traseul, o premieră în acest caz.

Analiza meteoritului a fost publicată în revista Science Advances și concluzioneză că meteoritul provine de la un corp asteroidic aflat undeva în apropierea planetei Jupiter. Cercetările au constatat că raportul dintre izotopii de hidrogen din apă seamănă foarte mult cu compoziția apei de pe Pământ.

“Meteoriții precum Winchcombe se potrivesc destul de bine cu apa din oceanele Pământului și sugerează că asteroizii au fost principala sursă de apă”, a mai spus profesorul Ashley King.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top