Connect with us

newspass.ro

Mexic: Violențe în stradă după arestarea fiului lui “El Chapo”

Mexic: Violențe în stradă după arestarea fiului lui "El Chapo"

World

Mexic: Violențe în stradă după arestarea fiului lui “El Chapo”

Sursa Foto: NYT & ABC

Mexic: Violențe în stradă după arestarea fiului lui “El Chapo”

Mexicul este sub semnul violențelor în urma arestării fiului lui El Chapo. Cartelurile s-au dezlănțuit ca represalii pentru arestarea unor figuri proeminente. Mai multe agenții de presă au anunțat că autoritățile mexicane l-au arestat pe Ovidio Guzman, fiul traficantului de droguri Joaquin “El Chapo” Guzman. Potrivit Aljazeera, mai multe mașini au fost incendiate, iar câteva case jefuite de membrii ai celebrului cartel. Incidentele au avut loc în noaptea de miercuri spre joi în orașul Culiacan din provincia Sinaloa.

Violențe extreme în Mexic. A fost arestat fiul lui El Chapo

Au început violențele pe străzile din Mexic ca urmare a arestării fiului lui El Chapo. Deși autoritățile nu au precizat oficial ce anume le-a declanșat, toată lumea are un singur lucru în gând. De obicei cartelurile se revoltă în acest mod după arestarea unuia dintre membrii săi.

“Cerem cetățenilor din Culiacan să nu plece de acasă din cauza blocajelor care au avut loc în diferite părți ale orașului”, a anunțat pe Twitter, Juan de Dios Gamez, primarul din Culiacan.

Violențele s-au declanșat ca urmare a arestării lui Ovidio Guzman, fiul lui El Chapo. Ovidio a devenit o figură importantă în Cartelul Sinaloa după arestarea tatălui său și a fost el însuși arestat și deținut temporar de forțele de securitate mexicane în octombrie 2019.

Ca represalii, atunci, bărbați înarmați au început să tragă cu arme de mare putere în tot orașul, iar Ovidio Guzman a fost eliberat. La acea vreme s-a considerat că operațiunea a fost un eșec jenant pentru administrația președintelui mexican Andres Manuel Lopez Obrador.

Într-o conferință de presă de joi, Lopez Obrador a recunoscut că există operațiuni în curs de desfășurare în Culiacan, dar nu a oferit mai multe detalii.

Imagini neverificate pe rețelele de socializare ar fi arătat focuri de armă în timpul nopții în Culiacan, inclusiv dintr-un elicopter, iar aeroportul a anunțat că își va suspenda operațiunile până joi seara. De asemenea, activitatea a fost suspendată pentru toți angajații municipali.

Localnicii au fost sfătuiți să nu părăsească locuințele. În afară de arestarea lui Ovidio a mai avut loc un incident legat de cartelurile de droguri. Ernesto Alfredo Pinon de la Cruz, cunoscut ca El Neto, a fost ucis după ce a evadat din închisoare.

Acesta a fost prins în orașul de frontieră Ciudad Juarez la patru zile după ce a evadat din închisoare.

Guvernul mexican încearcă să diminueze puterea cartelurilor de droguri din țară. În timp ce președintele a desfășurat o campanie în care a criticat războiul împotriva drogurilor și a pus accentul pe utilizarea programelor sociale pentru a slăbi atractivitatea financiară a crimei organizate, Lopez Obrador a fost criticat pentru că a adoptat o abordare care se bazează pe armată.

Grupurile pentru drepturile omului au devenit mai critice, iar violența rămâne ridicată.

Cine este El Chapo

Pe numele său real, Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, El Chapo este un fost șef al cartelului Sinaloa. El a fost condamnat la închisoare pe viață.

La momentul arestării sale, Sinaloa era cel mai bogat și cel mai puternic cartel al drogurilor din Mexic. Această grupare contrabandistă transporta cocaină din Columbia prin Mexic către Statele Unite, pe calea aerului, calea maritimă și rutieră, și are celule de distribuție în întreaga SUA.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top