Misterul din Mohenjo-daro, unul dintre cele mai impresionante orașe antice din lume
În câmpiile actualului Sindh situat în sudul Pakistanului se afla rămășițele unuia dintre cele mai impresionante orașe antice din lume, despre care majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată. Astăzi au rămas doar ruine, dar în urmă cu 4.500 de ani era o metropolă înfloritoare cu infrastructuri avansate. La aproximativ o oră distanță de orașul Larkana din sudul Pakistanului se află situl istoric Mohenjo-daro. Potrivit BBC, expresia se traduce prin: dealul morților.
Ce se știe despre orașul Mohenjo-daro
Mohenjo-daro a fost un oraș antic impresionant situat pe Valea Indusului, actualul Pakistan. Potrivit sursei citate, orașul a fost construit în jurul anului 2600 î Hr, adică a fost contemporan cu civilizațiile din Egiptul Antic și Mesopotamia.

Sursa Foto: Dukagjini
Mohenjo-daro, care înseamnă dealul morților în limba sindhi a fost cel mai mare oraș al civilizației Harappan. Aceasta a trăit în epoca bronzului din nord-estul Afganistanului și până în nord-vestul Indiei. Orașul a prosperat între anii 2500 și 1700 î. Hr și se crede că a fost locuit de cel puțin 40.000 de oameni.
“A fost un centru urban care avea legături sociale, culturale, economice și religioase cu Mesopotamia și Egiptul”, a explicat, potrivit BBC, Irshad Ali Solangi, un ghid local care este a treia generație din familia sa care lucrează la Mohenjo-daro.
Totuși, în comparație cu orașele din Egiptul Antic și Mesopotamia despre care s-a tot auzit, Mohenjo-daro este prea puțin cunoscut lumii. Din 1700 î. Hr a fost abandonat și nimeni nu știe ce s-a întâmplat, de fapt, cu locuitorii săi.
Orașul a fost descoperit de către arheologi în 1911, după ce s-a aflat că în zonă există zidării de cărămidă. La acea vreme, Archaeological Survey of India (ASI) a spus că zidurile nu au niciun fel de vechime, iar situl a rămas netulburat încă câțiva ani.
Mohenjo-daro descoperit în 1922
Orașul antic a atras atenția oamenilor de știință în 1922. Aceștia au găsit mai multe semne ale existenței unei civilizații avansate: pereți de cărămizi arse, modul de amenajare a cartierelor și a clădirilor, prezența sistemelor de alimentare cu apă și canalizare.

Sursa Foto: Dukagjini
Orașul nu avea ziduri, ci doar turnuri de veghe și câteva fortificații. A fost numit dealul morților – Mohenjo-daro pentru că în 1922 când a fost descoperit au fost găsite multe schelete. Potrivit History, multe dintre schelete se țineau de mână, părinții stăteau în fața copiilor, ca și cum i-ar apăra de ceva. Și pe străzi au fost găsite multe schelete, ceea ce pe cercetători i-a făcut să creadă că ce neașteptat, catastrofal, i-a surprins pe locuitorii din Mohenjo-daro.
Sursa citată notează că orașul pare să fi fost distrus instantaneu în urmă cu aproximativ 4000 de ani de o explozie produsă de o armă nucleară. Pe de altă parte este greu de crezut că existau astfel de arme în urmă cu 4000 de ani.
Arheologii exclud inundațiile, incendiile, meteoriții, invazia arienilor, erupții vulcanice sau epidemii drept cauze a dispariției acestei civilizații.
