Connect with us

newspass.ro

Misterul stâlpilor care “cântă”. Ce se știe despre orașul indian Hampi

Misterul stâlpilor care "cântă". Ce se știe despre orașul indian Hampi

Discover

Misterul stâlpilor care “cântă”. Ce se știe despre orașul indian Hampi

Sursa Foto: BBC

Misterul stâlpilor care “cântă”. Ce se știe despre orașul indian Hampi

În India există orașul care cântă. Este un oraș spiritual unde se produce un fenomen unic în întreaga lume. În templul Vijaya Vithala din Hampi, pilonii de piatră vechi de 500 de ani produc, în mod miraculos, sunete de clopote și percuție. Nimeni nu știe cum este posibil așa ceva, dacă este la mijloc intervenția omului sau pur și simplu un mister. Orașul Hampi din India este cunoscut pentru terenul său neobișnuit din roci de granit în diferite tonuri de gri, ocru și roz. Totodată, orașul este faimos datorită ruinelor templelor și a palatelor vechi de secole, după cum scrie BBC.

Orașul spiritual din India care cântă

Hampi este un sit al patrimoniului mondial UNESCO, fiind considerat un muzeu în aer liber, plin de ruine de piatră, situat pe malul râului Tungabhadra. Hampi a fost capitala regatului hindus Vijayanagara din sudul Indiei, din secolele XIV-XVI, condusă de regi. Potrivit sursei citate, aceștia au investit din belșug în cultură, religie și artă.

Sursa Foto: BBC

Templul este dedicat zeului hindus Vishnu și este considerat o capodoperă arhitecturală. Are coloane înalte și porți masive, toate fiind cioplite din granitul porfiric din regiune. Stâlpii variază ca formă și design, unii fiind circulari, alții pătrați, hexagonali sau octogonali.

În urmă cu aproximativ 500 de ani, acest templu era vizitat frecvent de membrii familiei regale și de locuitorii din Vijayanagara. Se rugau acolo și organizau tot felul de întâlniri și chiar petreceri.

Timp de secole, stâlpii muzicali din Hampi i-au nedumerit pe oameni care au încercat să descopere misterul din jurul lor. Este vorba despre 56 de piloni din blocuri unice de granit, din cadrul pavilionului Mahamandapa.

Ei mai sunt cunoscuți și sub numele de “pietre cântătoare” sau “pilonii sa-re-ga-ma” (sa-re-ga-ma este scara muzicii clasice indiene, precum do-re-mi-fa în muzica occidentală).

Sursa Foto: BBC

În vechime, muzicienii obișnuiau să “cânte” la aceste coloane subțiri cu bețe de lemn de santal sau cu degetele, producând sunetele diferitelor instrumente.

Se pare că atunci când sunt loviți, pilonii produc diferite note muzicale, precum și sunetele diferitelor intrumente indiene, cum ar fi ghanta (clopotul), instrumente de percuție (damaru- o tobă mică de mână), și mrindangam care este, de fapt, o tobă alungită cu două fețe.

Ce îi face pe stâlpii din Hampi să fie unici în lume

Stâlpii din Hami nu doar cântă, ci sunt remarcabili datorită faptului că sunt lucrați pe granit dur. Se mai găsesc pietre rezonante și în alte părți ale lumii, însă nu există nimic asemănător cu aceștia. Sharada Srinivasan, profesor de științe arheologice a declarat că stâlpii din Hampi sunt unici în ceea ce privește semnificația istorică și estetică a artei.

Pavilionul este izolat pentru vizitatori, în încercarea autorităților de a conserva aceste relicve de piatră. De-a lungul timpului, oamenii au folosit diverse obiecte tari pentru a bate în stâlpi, cu scopul de a produce sunete muzicale. Aceste practici au dus la degradarea pilonilor celebrii din Hampi.

Acum turiștii au voie doar să observe pilonii, nu și să-i atingă.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top