Mormântul unei soții regale, descoperit în Egipt
Un nou mormânt regal a fost descoperit în Luxor la data de 14 ianuarie 2023. Potrivit specialiștilor, se crede ce mormântul datează de acum aproximativ 3.400 de ani, din aceeași dinastie a regelui Tutankhamon. Din nefericire, condițiile în care acesta a fost găsit nu sunt tocmai bune, din cauza inundațiilor din Antichitate, notează DW. Anunțul cu privire la descoperire a fost făcut de către Ministerul egiptean al Turismului. Mormântul a fost localizat în malul vestic al orașului Luxor.
Mormântul unei soții regale, descoperit în Luxor, Egipt
Luxor este orașul de pe Nil unde se găsesc cele mai importante descoperiri arheologice din perioada Egiptului antic. În urmă cu câteva zile autoritățile au anunțat descoperirea unui mormânt regal în malul vestic al orașului Luxor. Locul este cunoscut pentru existența mai multor morminte regale egiptene antice. Potrivit informațiilor oficiale, mormântul a fost scos la iveală de o echipă mixtă egipteano-britanică. Arheologii efectuau săpături în Valea Regilor și a Reginelor din Cisiordania, în sudul Egiptului.
Este locul unde a fost descoperit mormântul lui Tutankhamon în urmă cu peste un secol.
Secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt a calificat descoperirea ca fiind foarte importantă. Mostafa Waziri a dezvăluit că investigațiile inițiale estimează că mormântul datează din timpul celei de-a 18-a dinastii a Egiptului antic.
Cunoscută sub numele de Dinastia Tutmosidă, aceasta se întinde pe perioada cuprinsă între anii 1550/1549 î.Hr. și 1292 î.Hr. și este aceeași dinastie în care a domnit foarte scurt timp Tutankhamon, regele băiat.
Directorul misiunii, Piers Litherland, a declarat că mormântul ar putea aparține unei regine sau prințese din acea dinastie.
Urmează ca descoperirea să fie documentată arheologic, și abia mai apoi vor fi oferite și alte informații publicului interesat.
Inscripții distruse de inundații
Din nefericire, mormântul reginei/prințesei a fost prost conservat din cauza inundațiilor care datează din cele mai vechi timpuri. Apa a pătruns în toate încăperile mormântului, iar nisipiul și calcarul au distrus multe dintre inscripțiile sale.
În ultimii ani au ieșit la iveală mai multe descoperiri care datează din epoca Egiptului Antic, mai ales în Luxor, orașul cu aproximativ 500.000 de locuitori.
Situat pe Nil, Luxor s-a extins datorită turismului considerat ramura cea mai importantă a Egiptului. Din nefericire, acest sector a avut de suferit, ca multe altele, din cauza pandemiei, iar acum din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
A scăzut mult numărul turiștilor care zboară în Egipt, dar reprezentanții din turism speră ca situația să se reechilibreze.
