Connect with us

newspass.ro

NASA a lansat mega-rachetă Artemis! Prima misiune pe Lună după 50 de ani

NASA a lansat mega-rachetă Artemis! Prima misiune pe Lună după 50 de ani

World

NASA a lansat mega-rachetă Artemis! Prima misiune pe Lună după 50 de ani

Sursa Foto: NASA

NASA a lansat mega-rachetă Artemis! Prima misiune pe Lună după 50 de ani

NASA a lansat mega-rachetă Artemis, din a treia încercare. Aceasta este prima misiune pe Lună după 50 de ani. Artemis este noul program emblematic al NASA care le va permite oamenilor să se întoarcă pe Lună. Potrivit Nasa.gov, capsula Orion, fără oameni la bord, va ajunge în câteva zile în apropierea Lunii, iar misiunea va dura 26 de zile. Artemis este un program ce ar putea ajunge să coste aproape 100 de miliarde de dolari.

NASA a lansat mega-rachetă Artemis pe Lună

Mega-rachetă Artemis a fost lansată din a treia încercare. Înainte de lansare a apărut o scurgere, dar problema a fost remediată și totul a decurs conform planului. The Associated Press notează că doi tehnicieni și un oficial de urgență au fost trimiși pe platformă pentru a strânge supapa care prezenta scurgeri. Intervenția a fost una simplă, dar periculoasă. O echipă de salvatori a fost pregătită să intervină în caz de nevoie.

“Este o operaţiune periculoasă în interiorul zonei de pericol de explozie, iar echipa de lansare le va urmări fiecare mişcare”, a declarat Derrol Nail, comentatorul NASA pentru lansare, potrivit sursei citate.

Inginerii nu au reușit să afle cauza pierderilor de hidrogen, însă au modificat procesul de alimentare cu combustibil pentru a minimiza scurgerile. Ei au anunțat că toate conductele din racheta de 98 de metri vor rămâne etanșe și intacte.

Prima încercare de lansare a fost pe 29 august 2022, iar a doua pe 3 septembrie.

Este prima dată în 50 de ani când NASA trimite o capsulă goală în jurul Lunii. Artemis I este prima dintr-o serie de misiuni din ce în ce mai complexe cu scopul de a construi o prezență umană pe Lună, în deceniile viitoare.

Care sunt obiectivele rachetei Artemis pe Lună

NASA anunță că mega-rachetă Artemis I va pregăti terenul pentru un zbor viitor cu echipaj pe Artemis II. Racheta are rolul de a demonstra sistemele Orion într-un mediu de zbor spațial și va asigura o reintrare, o coborâre, o aterizare și o recuperare sigure înainte de primul zbor cu echipaj pe Artemis II.

Capsula Orion fără oameni la bord va ajunge în apropierea Lunii în câteva zile. Misiunea va dura 26 de zile. La doar opt minute de la lansare, treapta principală a rachetei s-a desprins. Astfel Orion a ajuns pe orbită terestră și este pe cont propriu în drumul său către Lună și înapoi.

Racheta are 11.0000 de km/h și a ajuns la o altitudine de peste 350 km. Următoarea misiune pe Lună va avea loc în 2024, iar mai apoi o aselenizare pentru două persoane în 2025. Ultima dată când NASA a trimis atronauți pe Lună a fost în luna decembrie a anului 1972, când s-a încheiat programul Apollo.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top