Connect with us

newspass.ro

Navă medievală descoperită în cel mai mare lac din Norvegia

Navă medievală descoperită în cel mai mare lac din Norvegia

Discover

Navă medievală descoperită în cel mai mare lac din Norvegia

Sursa Foto: CNN

Navă medievală descoperită în cel mai mare lac din Norvegia

O navă care datează din Epoca Medievală a fost descoperită în cel mai mare lac din Norvegia. Nava impresionantă este într-o stare perfectă, în ciuda trecerii timpului. Vasul care are stâlpi unici și scânduri suprapuse dezvăluie un moment important din istoria maritimă a lacului, iar specialiștii estimează că nava datează între ani 1300 și 1800. Epava a fost descoperită, scrie CNN, în timpul proiectului Mission Mjosa care are scopul de a cartografia fundul lacului cu ajutorul tehnologiei sonar de înaltă rezoluție.

Navă medievală aflată în stare perfectă, descoperită într-un lac din Norvegia

Lacul Mjosa este unul dintre cele mai adânci lacuri din Norvegia și Europa, al patrulea lac ca adâncime din Norvegia. În timpul unei operațiuni de cercetare a lacului a fost descoperită o navă medievală impresionantă, aflată în stare bună.

Sursa Foto: Reddit

Lacul este situat în partea de sud a Norvegiei, la aproximativ 100 de kilometri nord de orașul Oslo. CNN scrie că Mjosa este o sursă de apă potabilă pentru aproximativ 100.000 de persoane din Norvegia. Informația a fost anunțată de Universitatea Norvegiană de Știință și Energie. În timpul cercetării lacului a fost reperată epava despre care se estimează că datează între anii 1300 și 1800.

“Mă așteptam să descoperim și epave în timpul cartografierii lacului, și iată că așa a fost”, a declarat cercetătorul principal în arheologie marină la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie și cercetător principal al misiunii.

Epava descoperită în lacul Mjosa se afla la o adâncime de aproximativ 411 metri și a fost surprinsă de sonar. Acesta este un sistem care folosește impulsuri sonore pentru a detecta și măsura zona de sub suprafața apei.

Cum s-a menținut într-o stare perfectă, în ciuda trecerii timpului

Apa dulce a făcut ca nava să se păstreze în stare impecabilă în tot acest timp. Uzura metalului este un indiciu despre faptul că nava a stat un timp îndelungat pe fundul lacului.

Potrivit sursei citate, în secțiunea de pupa a vasului, există indicii că există o cârmă centrală, un element folosit pentru cârmă, care datează de la sfârșitul secolului al XIII-lea. Combinând aceste două caracteristici, arheologii au reușit să estimeze că nava datează din 1300 – 1850. Nava a fost construită după o tehnică nordică în care scândurile corpului sunt suprapuse unele peste altele.

Este o metodă folosită în timpul Epocii Vikingilor fiind cunoscută sub numele de construcție cu clincher.

Se crede că nava folosea pânze sub formă pătrată, care nu mai sunt folosite, fiind considerate dificil de navigat în condiții de vânt puternic.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top