Connect with us

newspass.ro

Netflix stârnește critici pentru difuzarea filmului iordanian Farha

Netflix stârnește critici pentru difuzarea filmului iordanian Farha

Media

Netflix stârnește critici pentru difuzarea filmului iordanian Farha

Sursa Foto: Flipboard

Netflix stârnește critici pentru difuzarea filmului iordanian Farha

Compania americană Netflix a stârnit critici din partea Israelului după publicarea unui film iordanian. Este vorba despre cel care prezintă evenimentele din timpul războiului din 1948 care a coincis cu înființarea Israelului. Filmul care se numește Farha prezintă uciderea unei familii palestiniene și atrocitățile împotriva palestinienilor în timpul conflictului Nakba. Potrivit The Guardian, israelienii condamnă Netflix pentru prezentarea acestui film despre care susțin că este o falsă poveste.

Israel critică Netflix pentru filmul Farha

Filmul Farha difuzat de Netflix stârnește critici din partea Israelului. Un ministru iraelian a mers mai departe de atât și a luat în vizor teatrele care intenționează să prezinte acest film. Avigdor Lieberman a sugerat oprirea unor plăți din fonduri publice către un teatru din Jaffa.

Sursa Foto: YnetNews

Filmul controversat prezintă forțele sioniste ucigând o familie palestiniană în timpul războiului din 1948, care a dus la crearea Israelului. Până acum Farha, filmul de debut al cineastului iordanian Darin Sallam a fost prezentat la mai multe festivaluri de film din întreaga lume. Lansarea filmului a avut loc anul trecut, fiind propunerea Iordaniei pentru premiile Oscar 2023.

Începând de joi, 1 decembrie 2022, filmul Farha va putea fi urmărit pe scară largă, fiind difuzat de platforma de streaming Netflix.

Potrivit The Guardian, Farha se concentrează pe experiențele unei fete de 14 ani, în timpul evenimentelor din Nakba. Fata este închisă de tatăl ei într-o magazie, pentru a fi protejată. Nakba este termenul arab pentru curățarea etnică și strămutarea a aproximativ 700.000 de palestinieni.

Când soldații israelieni pătrund în sat, Farha asistă la uciderea întregii sale familii, inclusiv a doi copii mici și a unui bebeluș. Închisă într-o magazie, fata de 14 ani vede tot printr-o crăpătură din ușă.

Trailerul filmului anunță că este inspirat din fapte reale. Aceste este motivul pentru care există voci care îl contestă mai ales că a coincis cu înființarea Israelului.

Ministrul Finanțelor din guvernul anterior condamnă difuzarea filmului atât de către Netflix, cât și de către teatrele care au anunțat că îl vor difuza.

“Cer conducerii teatrului să scoată filmul din program. Filmul arată minciuni și defăimare/ Este o nebunie că Netflix a decis să lanseze un film al cărui singur scop este să incite la ură împotriva soldaților israelieni”, a transmis Avigdor Lieberman.

“Farha reprezintă minciuni și calomnii”

În subiect a intervenit și ministrul israelian al Culturii, Hili Tropper a declarat că filmul Farha reprezintă minciuni și calomnii. Oficialul susține că prezentarea acestui film într-un teatru israelian este o rușine.

The Guardian relatează că în israel, portretizarea atrocităților comise de forțele evreiești în războiul din 1948, fictive sau nu, rămâne un subiect foarte sensibil.

Regizorul filmului, Darin Sallam susține că Farha este povestea unei prietene de-ale mamei sale.

Acesta nu este primul produs cinematografic care stârnește critici în Israel. La începutul acestui an, un documentar despre masacrul palestinienilor din Tantura s-a confruntat cu un val de respingere.

Tantura este un sat de coastă distrus în ceea ce este acum nordul Israelului.

 

Continue Reading

Mai multe din Media

Se citește acum

To Top