Connect with us

newspass.ro

Noua Zeelandă adoptă prima lege mondială privind fumatul

Noua Zeelandă adoptă prima lege mondială privind fumatul

World

Noua Zeelandă adoptă prima lege mondială privind fumatul

Sursa Foto: Global News

Noua Zeelandă adoptă prima lege mondială privind fumatul

Noua Zeelandă interzice fumatul pentru noua generație. Începând din 2023, fumatul va fi interzis aproape în totalitate în Noua Zeelandă. Este prima țară care adoptă o astfel de lege împotriva fumatului. Concret, țara insulară situată în sud-vestul Oceanului Pacific introduce o creștere constantă a vârstei de fumat, pentru ca cei cu vârste de până la 14 ani să nu mai poată cumpără țigări în mod legal. Potrivit The Guardian, aceasta este prima legislație din lume care interzice fumatul pentru generația următoare.

Noua Zeelandă adoptă prima lege mondială privind tutunul

Legea a fost adoptată deja, iar Ministrul Sănătății, a declarat că mulți vor trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă de acum înainte. Interdicția privind fumatul va fi implementată progresiv începând din 2023 prin împiedicarea celor născuți după anul 2008 să cumpere țigări. În paralel se va reduce cantitatea de nicotină din produsele disponibile la vânzare.

“Mii de oameni vor trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar sistemul de sănătate va avea o situație mai bună cu 5 miliarde de dolari, deoarece nu va mai fi nevoie să trateze bolile cauzate de fumat, cum ar fi numeroase tipuri de cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, amputări”, Ayesha Verral, Ministrul Sănătății.

Noua Zeelandă este prima țară din lume care a pus în aplicare creșterea anuală a vârstei de fumat, asigurându-se că tutunul nu poate fi vândut persoanelor născute de la 1 ianuarie 2009, sau după această dată.

The Guardian notează că această măsură va fi însoțită de o serie de alte măsuri pentru a face fumatul mai puțin accesibil și mai puțin accesibil, inclusiv reducerea drastică a cantității legale de nicotină din produsele din tutun și obligativitatea de a le vinde numai prin magazinele specializate în tutun, mai degrabă decât prin magazinele de cartier și supermarketuri.

Pe de altă parte, Noua Zeelandă a crescut finanțarea pentru servicii și campanii de sănătate și a lansat servicii de renunțare la fumat special pentru comunitățile Māori și din Pacific.

Numărul magazinelor care au voie să vândă țigări va fi redus drastic

Numărul magazinelor care au voie să vândă țigări în mod legal va fi redus la o zecime din nivelul actual,  de la 6000 la doar 600 la nivel național. Legile au fost adoptate și vor intra în vigoare în 2023, în timp ce Noua Zeelandă încearcă să își atingă obiectivul de a face țara “fără fum de tutun” până în 2025.

Totuși, noile legi nu vor restricționa vânzările de vape. Datele indică faptul că cel puțin unii neozeelandezi și-au schimbat obiceiul și folosesc mai mult vap-uri.

“Vrem să ne asigurăm că tinerii nu vor începe niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat către noi generații de tineri. De la intrarea în vigoare a legii, persoanele cu vârsta de 14 ani nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal”, au declarat autoritățile.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top