Connect with us

newspass.ro

Noua Zeelandă: Curtea Supremă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

Noua Zeelandă: Curtea Supremă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

World

Noua Zeelandă: Curtea Supremă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

Sursa Foto: MSN

Noua Zeelandă: Curtea Supremă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

Decizie fără precedent în Noua Zeelandă. Curtea Supremă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie. În aceste condiții Parlamentul este nevoit să dezbată dacă aceasta ar trebui să fie redusă. Potrivit Curții, actuala vârstă minimă de 18 ani nu este în conformitate cu Declarația Drepturilor. Aceasta din urmă prevede că oamenii au dreptul de a nu fi discriminați pe motiv de vârstă atunci când împlinesc 16 ani, notează Reuters.

Curtea Supremă din Noua Zeelandă a stabilit că vârsta minimă de 18 ani pentru vot este discriminatorie

Se discută despre un proiect de lege pentru reducerea vârstei de vot la 16 ani, în Noua Zeelandă. Măsura legislativă, care se confruntă cu obstacole semnificative în parlament, vine ca urmare a deciziei judecătorilor care decis că vârsta actuală de 18 ani încalcă drepturile tinerilor.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că guvernul neozeelandez va elabora un proiect de lege pentru a schimba vârsta de vot la 16 ani după ce Curtea Supremă a decis că vârsta actuală de 18 ani este discriminatorie. Arden a precizat că susține schimbarea vârstei de vot la 16 ani, și că va supune problema în parlament.

“Suntem de părere că aceasta este o problemă care ar trebui să ajungă în parlament pentru ca toată lumea să își spună părerea”, a declarat prim-ministrul Jacinda Arden.

Declarația acesteia a urmat unei hotărâri a Curții Supreme de Justiție care a marcat luni încheierea unui proces lung. Un grup de tineri au luptat pentru ca tinerii să poată vota în probleme precum criza climatică. Ei consideră că sunt chestiuni de maximă importanță care îi va afecta în mod direct și vor avea impact asupra viitorului lor.

“Asta este istorie! Guvernul și parlamentul nu pot ignora un mesaj legal și moral. Ei trebuie să ne lase să votăm”, a declarat co-directorul campaniei Make It 16, Caeden Tipler.

Dreptul de vot poate fi extins doar de către Parlament

Modificările aduse legii electorale din Noua Zeelandă necesită un sprijin de 75% în Parlament. Pentru a deveni lege,  o schimbare ar avea nevoie de sprijinul Partidului Laburist și al Partidului Național, aflat în opoziție.

Partidul aflat la guvernare nu a făcut deocamdată comentarii cu privire la reducerea vârstei de vot la 16 ani. Se știe că Partidul Verde și Partidul Māori vor susține această propunere, în timp ce Partidul Act se va opune.

Partidul Național, aflat în opoziție, a declarat că multe țări au vârsta minimă de 18 ani pentru vot și că nu există niciun argument convingător pentru a o reduce la 16.

Campania Make it 16 a fost lansată la scurt timp după ce au început grevele școlare pentru climă. Un grup de adolescenți a cerut ca tinerii să aibă un cuvânt de spus în chestiuni globale și astfel să poată face schimbări la scară largă.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top