Un fenomen astronomic deosebit se va petrece în perioada imediat următoare. O cometă verde își va face apariția pe cerul nopții pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani. Descoperită la data de 2 martie 2022, cometa se va apropia cel mai mult de soare pe 12 ianuarie 2023, scrie CNN. Ea va putea fi observată cu ajutorul telescopului sau al binoclului chiar înainte de miezul nopții. Află, în următoarele rânduri, cum a fost descoperită această cometă, care este numele și povestea ei.
Fenomen astronomic pe 12 ianuarie 2023
Cometa care se numește C/2022 E3 (ZTF) a fost descoperită pe 2 martie 2022 cu ajutorul camerei de observație cu câmp larg a Zwicky Transient Facility. Aceasta aparține Observatorului Palomar din comitatul San Diego, California. Astronomii au fost încântați de această descoperire și au transmis că C/2022 E3 (ZTF) se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie.
Sursa Foto: Forbes
Potrivit NASA, cometa are o orbită în jurul Soarelui care trece prin zonele exterioare ale sistemului solar, motiv pentru care a avut nevoie de o călătorie atât de lungă. Acesta este, totodată și motivul pentru care i-a luat atât de mult timp pentru a trece din nou pe lângă Pământ, potrivit The Planetary Society.
Pasionații de astronomie care folosesc telescoape și binocluri ar trebui să privească jos, la orizontul nord-estic, chiar înainte de miezul nopții, pentru a vedea cometa.
Cometa verde se apropia cel mai tare de Pământ între 1 și 2 februarie, când va fi la o distanță de aproximativ 42 de milioane de kilometri. Pe măsură ce se va apropia de Pământ, va putea fi observată în apropierea stelei Polaris, cunoscută și ca Steaua Polară.
NASA anunță că această cometă va fi vizibilă prin binoclu pe cerul dimineții pentru observatorii din emisfera nordică în cea mai mare parte a lunii ianuarie. Pentru cei din emisfera sudică va fi vizibilă la începutul lunii februarie.
Sunt șanse ca spre finalul lunii ianuarie, cometa verde să poată fi observată chiar și cu ochiul liber, în funcție de cât de luminoasă va deveni.
Spre deosebire de stele, cometa se remarcă prin cozile sale de praf și particule energizate, precum și prin coma verde strălucitoare care o înconjoară.
13 Luni pline în 2023
Spre deosebire de anii obișnuiți în care există 12 Luni pline (una în fiecare lună), 2023 este un an special. Vor apărea 13 Luni pline, două în luna August. Potrivit NASA, a doua Lună plină dintr-o lună calendaristică este cunoscută sub numele de Lună Albastră.
În 2023 vor avea loc mai multe ploi de meteoriți, după cum urmează:
Lyridele: 22-23 aprilie
Eta Aquariids: 5-6 mai
Acvariidele delta sudice: 30-31 iulie
Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
Perseidele: 12-13 august
Orionidele: 20-21 octombrie
Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
Leonidele: 17-18 noiembrie
Geminidele: 13-14 decembrie
Ursidele: 21-22 decembrie