Oamenii de știință au descoperit particule de microplastic în zăpada proaspătă din Antarctica
Pentru prima dată în istorie, oamenii de știință au descoperit particule de microplastic în zăpada proaspătă din Antarctica, ceea ce demonstrează că și cele mai îndepărtate regiuni sunt contaminate. Poluarea cu plastic a luat o amploare îngrijorătoare la nivel global, iar acum s-au făcut noi descoperiri. Potrivit CNBC, oamenii de știință au colectat mostre de zăpadă din 19 locuri diferite de pe platoul de gheață Ross din Antarctica și au descoperit particule de plastic în toate acestea.
Particule de microplastic descoperite în zăpada din Antarctica
Zone din Antarctica, ce până acum erau considerate curate, au ajuns să fie poluate cu microplastic. Oamenii de știință au colectat mostre din mai multe locuri, de pe platoul de gheață Ross și au descoperit în toate particule de plastic. Potrivit CNBC, cele mai multe proveneau dintr-un tip de plastic numit polietilen tereftalat care se găsește în haine și sticle de apă.
Pentru prima dată, cercetătorii au găsit microplastice în zăpada proaspătă din Antarctica, fapt ce demonstrează amploarea poluării globale cu plastic. Până și cele mai îndepărtate regiuni au ajuns să fie contaminate.
Zona a fost cercetată de către o echipă de la Universitatea din Canterbury, Noua Zeelandă, potrivit unui raport publicat în revista Cryosphere.
Cele mai multe dintre particule proveneau dintr-un tip de plastic numit polietilen tereftalat care se găsește în sticle de apă și haine. Studiul a constat o medie de 29 de particule pe litru de zăpadă topită, mai mare decât concentrațiile marine raportate anterior în Marea Ross și în gheața marină din Antarctica.
Cercetătorii au fost convinși că nu vor găsi microplastice într-o locație atât de curată și îndepărtată, însă iată că s-au înșelat. În 2019, doctorandul Alex Aves era optimist atunci când a colectat probele de zăpadă, dar rezultatul nu a fost cel așteptat. Atunci existau puține cercetări privind prezența microplasticelor în aer, iar oamenii de știință nu cunoșteau încă amploarea problemei.
“Din studiile publicate în ultimii ani am aflat că peste tot unde căutăm microplastice în aer, le găsim”, a declarat cercetătorul Revell, potrivit sursei citate.
“Este incredibil de trist”
Microplasticele sunt bucăți de plastic mai mici decât un bob de orez, dăunătoare pentru sănătatea mediului pentru că pot limita funcțiilor biologice și de reproducere ale organismelor. Potrivit specialiștilor, în același timp, microplasticele au potențialul de a exacerba schimbările climatice prin accelerarea topirii zăpezii și a gheții.
Cercetătorii cred că aceste microplastice descoperite în zăpadă ar fi putut călători mii de kilometri prin aer. O altă ipoteză este că prezența oamenilor în Antarctica a fost cea care a stabilit o amprentă de microplastice.
Oamenii de știință au declarat că este foarte trist amploarea poluării cu plastic a ajuns până și în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii.
