Connect with us

newspass.ro

ONU: Adunarea Generală a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

ONU: Adunarea Generală a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

World

ONU: Adunarea Generală a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

FOTO: Reuters

ONU: Adunarea Generală a votat o rezoluţie pentru ca Rusia să plătească despăgubiri de război Ucrainei

Adunarea Generală a ONU a adoptat luni o rezoluţie neobligatorie în favoarea creării unui mecanism de despăgubire pentru distrugerile, de natură umană şi materială, cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, informează AFP, citat de agerpres.ro.

Rusia ar trebui să plătească despăgubiri de război Ucrainei

NOTA REDACȚIEI: newspass.ro nu acoperă subiectele ce țin de războiul din Ucraina. Aceasta știre vă este prezentată fiind un comunicat oficial emis de ONU, dar dezbaterile pe acest subiect nu vor mai fi făcute. Am considerat ca fiind importantă rezoluția ONU. Vă recomandăm, dacă doriți să citiți știri pe tema Rusia-Ucraina, să accesați site-uri precum: digi24.ro, mediafax.ro, stirileprotv.ro, adevarul.ro și orice alt site din România de încredere.

Spre deosebire de Consiliul de Securitate, unde Rusia are drept de veto, Moscova nu s-a putut opune adoptării acestei rezoluţii susţinute de Ucraina, Canada, Ţările de Jos şi Guatemala, care a primit 94 de voturi, mai puţin decât cele 143 de condamnare a anexărilor ilegale ale Rusiei pe 12 octombrie.

Împotrivă au votat 14 ţări, printre care Rusia, China, Cuba, Mali sau Etiopia şi s-au abţinut 73 de ţări, în principal de pe continentul african, dar şi Brazilia, Israel sau India.

Această rezoluţie cere ca Rusia să fie “considerată responsabilă pentru orice încălcare” a dreptului internaţional şi a Cartei ONU în Ucraina şi “să îşi asume consecinţele juridice ale tuturor actelor sale ilegale la nivel internaţional, în special prin repararea daunelor” materiale şi umane.

Stabileşte, de asemenea, necesitatea de a crea,”în cooperare cu Ucraina, un mecanism de reparare” şi “un registru internaţional al daunelor pentru a lista (…) probe şi informaţii referitoare la cererile de despăgubire” ale persoanelor fizice, juridice şi ale statului ucrainean.

“Ucraina va avea sarcina dificilă de a reconstrui ţara şi de se redresa după război. Dar această redresare nu va fi niciodată completă fără un sentiment al dreptăţii pentru victimele războiului” dus de ruşi, a declarat ambasadorul ucrainean la ONU, Sergiy Kyslytsya, de la tribuna Adunării Generale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat rezoluţia.”De la eliberarea Hersonului la victoria diplomatică de la New York. Adunarea Generală a Naţiunilor Unite tocmai a dat undă verde creării unui mecanism de despăgubire de către Rusia pentru crimele comise în Ucraina”, a declarat el pe Twitter. “Agresorul va plăti pentru ce a făcut!”, a adăugat Zelenski.

La sediul ONU din New York, reprezentantul Rusiei a denunţat dorinţa ţărilor occidentale de a legitima în avans folosirea a “miliardelor de dolari” din activele ruseşti îngheţate pentru a sancţiona Moscova, inclusiv pentru achiziţionarea de arme pentru Ucraina.

Richard Gowan, analist la International Crisis Group, a explicat pentru AFP că “rezoluţia nu va fi obligatorie, dar va oferi Ucrainei o bază politică pentru a pregăti terenul pentru a obţine despăgubiri din partea Rusiei”. Astfel,”registrul de daune propus ar cuantifica ceea ce se datorează Ucrainei”.

În discursul său, ambasadorul ucrainean a dat exemplul Comisiei de compensare înfiinţată de Consiliul de Securitate al ONU şi care a activat între 1991 şi 2022, care i-a permis Kuweitului să recupereze din partea Irakului 52,4 miliarde de dolari pentru daunele cauzate de invazia din august 1990.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top