Parc uriaș pe locul unui fost aeroport din Atena
Încep transformările în Atena, Grecia, unde un aeroport abandonat va fi transformat într-un parc verde de 600 de hectare. Zona, care a fost cândva o poartă de intrare în Grecia, este părăsită de aproape două decenii. După ce a fost dezafectată în 2001, structura aeroportului a fost lăsată în paragină, în afară de o scurtă perioadă în timpul Jocurilor Olimpice de vară din 2004, când a găzduit un teren de softball, un teren de hochei și o sală de scrimă. Potrivit CNN, întreaga zonă este pe cale să treacă printr-o transformare impresionantă. Parcul este proiectat pentru a servi atât naturii, cât și oamenilor, cu un lac de agrement care asigură și irigarea.
Parc uriaș pe locul unui fost aeroport din Atena
Renumită pentru arhitectura sa iconică, antică, situată pe vârfuri de dealuri prăfuite, capitala Greciei, Atena, nu este de obicei asociată cu spații verzi și deschise. Acest lucru s-ar putea schimba în curând, deoarece fostul aeroport internațional al orașului și zona portuară înconjurătoare vor fi transformate într-un parc de coastă uriaș, mai mare decât Hyde Park din Londra.

Sursa Foto: Archdaily
Parcul va fi amenajat pe locul unde a funcționat aeroportul Ellinikon, rămas gol de aproape două decenii.
De-a lungul timpului, zona a găzduit un teren de softball, unul de hochei și o sală de scrimă. Astăzi, din tribunele vechi ies buruieni uscate de soare, arătând o cu totul altă imagine față de perioada de glorie a zonei.
Lucrările vor începe la începutul anului viitor. Parcul metropolitan Ellinikon se va întinde pe o suprafață de 600 de hectare și va servi atenienilor în mai multe moduri. Va fi parc, loc de joacă și centru cultural, consolidând, în același timp, rezistența climatică a orașului.
O parte din istoria sitului va fi păstrată intactă. Sala terminalului din anii 1960, proiectată de renumitul arhitect finlandezo-american Eero Saarinen, va rămâne în picioare, la fel și stâlpii masivi de iluminat ai pistei.

Sursa Foto: Archdaily
Dezvoltatorii au dezvăluit că vor refolosi mai mult de 300.000 de metri pătrați de beton și macadam de pe fostele piste.
De arhitectura peisagistică și designul urban se va ocupa specialistul Michael Grove, arhitect peisagist la Sasaki, firma din Boston responsabilă de proiectarea proiectului.
“Vorbim despre un proiect de generațional și transformațional pentru Grecia”, a declarat Grove.
Timp de 20 de ani, această enormă suprafață de teren a fost lăsată în paragină, iar asta este pe cale să se schimbe.
Compania Sasaki este renumită pentru arhitectura peisagistică și designul urban, fiind responsabilă pentru Greenacre Park din New York, Charleston Waterfront Park și pentru zona verde a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008.
Zonă verde cu 3 milioane de plante și 31.000 de arbori
Atena resimte deja efectele schimbărilor climatice, cu temperaturi mai ridicate și evenimente meteorologice extreme mai frecvente. În acest sens, proiectanții au colaborat cu pepinierele grecești pentru a găsi amestecuri de semințe indigene care să ofere beneficii ecologice și care să se dezvolte în același timp în climatul tot mai arid al regiunii.
Pe întreg terenul parcului vor fi plantate numai specii native din Grecia, inclusiv 31.000 de arbori din 86 de specii și peste 3 milioane de plante.
Potrivit unui studiu al Universității Newcastle, realizat în 2018, care a analizat riscurile schimbărilor climatice asupra a 571 de orașe europene, până în 20150 Atena va înregistra unele dintre cele mai grave creșteri ale secetei severe și ale valurilor de căldură.
